Νερό από κριθάρι. Πλεονεκτήματα και τρόπος παρασκευής του.

Το κρίθινο νερό παρασκευάζεται από κριθάρι, το οποίο θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα σιτηρά στον κόσμο. Αν και δεν αποτελεί βασικό συστατικό των διαίτων, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το κριθάρι καθώς και τα προϊόντα με βάση το κριθάρι έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Τέσσερα πιθανά οφέλη για την υγεία

1.Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών

Πολλά από τα οφέλη του κριθαριού για την υγεία προέρχονται από το ότι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, συμβάλλοντας στις υγιείς κινήσεις του εντέρου και βοηθώντας τους ανθρώπους να αποφύγουν προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Έρευνες έχουν συνδέσει μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως η καρδιαγγειακή νόσος.

Επίσης, το κριθάρι είναι μια διαλυτή ίνα, που σημαίνει ότι μπορεί να διαλυθεί στο νερό και να παρέχει στο σώμα χρήσιμη ενέργεια.

2.Βοηθά στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου

Η ισορροπία των φυσικών βακτηρίων του εντέρου παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας ενός ατόμου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών με βάση το κριθάρι οδηγεί σε μείωση των βακτηρίων του εντέρου που ονομάζονται βακτηρίδια.

Αν και αυτά τα βακτήρια δεν αποτελούν συνήθως απειλή, είναι από τα πιο κοινά είδη που απαντώνται σε αναερόβιες λοιμώξεις, που εμφανίζονται μετά από κάποιο τραυματισμό. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν την κοιλιά, τα γεννητικά όργανα, την καρδιά, τα οστά, τις αρθρώσεις και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

3.Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα τρόφιμα με βάση το κριθάρι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση του αριθμού των ευεργετικών βακτηρίων prevotella του εντέρου. Αυτά τα βακτήρια έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για έως και 14 ώρες.

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη να διαχειριστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

4.Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το κριθάρι ωθεί το σώμα να απελευθερώσει ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη κάνοντας το άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτές οι ορμόνες μπορεί επίσης να ενισχύσουν το μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Πώς να φτιάξετε κριθαρένιο νερό

Το κριθαρένιο νερό παρασκευάζεται εύκολα. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να προσθέσουν φυσικά αρώματα, όπως λεμόνι στο νερό για να του δώσουν καλύτερη γεύση.

Για να πάρετε 6 φλιτζάνια νερό κριθαριού θα χρειαστείτε:

ΥΛΙΚΑ

  • ¾ φλιτζάνι κριθάρι
  • Χυμός και φλούδες 2 λεμονιών
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 6 φλιτζάνια νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξεπλύνετε το κριθάρι κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Βάλτε σε μια κατσαρόλα το κριθάρι, το νερό, το χυμό και τις φλούδες λεμονιού.
  • Βράστε σε μέτρια φωτιά και έπειτα χαμηλώστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
  • Στραγγίξτε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέστε το μέλι στο νερό.
  • Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
  • Μεταφέρετε το νερό σας σε μπουκάλια και βάλτε το στο ψυγείο για να κρυώσει.

 Κίνδυνοι και παρενέργειες

Το κριθάρι περιέχει γλουτένη, επομένως αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή είστε αλλεργικοί στα σιτηρά, πρέπει να το αποφύγετε.