Μπουγάτσα με τυρί

Το σιμιγδάλι παράγεται από την άλεση σκληρού σίτου και συγκεκριμένα του εσωτερικού μέρους του καρπού. Το χρώμα του σιμιγδαλιού είναι κίτρινο και αυτό οφείλεται σε φυσικές χρωστικές. Η διαδικασία παραγωγής του ξεκινά με τους κόκκους του σιταριού οι οποίοι διαβρέχονται και στη συνέχεια αποξηραίνονται, κοσκινίζονται και αλέθονται. Χρησιμοποιείται συνήθως στην παρασκευή ζυμαρικών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, η οποία δίνει στα ζυμαρικά ευχάριστη γεύση και διασφαλίζει ότι διατηρούν το σχήμα τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Εκτός από γλυκές συνταγές, το σιμιγδάλι έχει θέση και σε αλμυρές συνταγές. Χρησιμοποιείται σε κρέμες για τάρτες και σε αλμυρές πίτες για να τραβούν την υγρασία.

ΥΛΙΚΑ:

  •  1 λίτρο γάλα
  •  2/3 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
  •  3-4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1/2 κούπα βούτυρο, για τα φύλλα και το ταψί
  •  4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  •  300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  300 γρ. μυζήθρα (ή ανθότυρο)
  •  αλατοπίπερο
  •  1/2 κιλό φύλλο κρούστας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για να φτιάξουμε μπουγάτσα με τυρί, αρχικά βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε ελαφρώς σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τις 3 με 4 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για περίπου 15 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.

Ενσωματώνουμε τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και τέλος, προσθέτουμε τα θρυμματισμένα τυριά.

Λιώνουμε τη μισή κούπα βούτυρο προσέχοντας να μην καεί.

Βουτυρώνουμε ένα-ένα τα μισά φύλλα και τα απλώνουμε σε ένα ταψί περίπου 30×35 εκ., το οποίο έχουμε προηγουμένως βουτυρώσει.

Απλώνουμε από πάνω την κρέμα των τυριών.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα επίσης ένα-ένα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και βρέχουμε ελαφρώς την επιφάνειά της με τα χέρια μας.

Την ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Την αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου μισή ώρα και την κόβουμε στα σημεία που την έχουμε χαράξει. Στην συνέχεια την σερβίρουμε ζεστή.

Καλή σας όρεξη.