Μπορούν να συνδυαστούν οι φακές με μια δίαιτα κέτο;

Οι φακές είναι μια θρεπτική, φθηνή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Ωστόσο, γεννάτε το ερώτημα εάν μπορούν να συνδυαστούν με μια δίαιτα κέτο.

Η δίαιτα κετο είναι ένα μοντέλο διατροφής που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μέτρια σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα κέτο πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη υδατανθράκων σε μόλις 25-50 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ανά ημέρα.

Οι καθαροί υδατάνθρακες αναφέρονται στον αριθμό των εύπεπτων υδατανθράκων σε ένα τρόφιμο. Υπολογίζονται αφαιρώντας την περιεκτικότητα σε ίνες από τον συνολικό αριθμό υδατανθράκων.

Δεδομένου ότι οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, αυτό το άρθρο αναλύει εάν είναι συμβατές με τη δίαιτα κέτο.

Διατήρηση της κέτωσης

Μια κετογονική δίαιτα βασίζεται στην ιδέα της διατήρησης της κέτωσης – μια κατάσταση στην οποία το σώμα σας καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες για ενέργεια.

Διατηρώντας την κέτωση, το άτομο μπορεί να επωφεληθεί από την ταχεία απώλεια βάρους και τον βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, τα άτομα με επιληψία μπορεί να εμφανίσουν μειωμένες επιληπτικές κρίσεις.

Για να επιτευχθεί η κέτωση, η δίαιτα περιορίζει τους υδατάνθρακες σε όχι περισσότερο από 5-10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, ενώ η πρωτεΐνη πρέπει να περιλαμβάνει το 15-20% των ημερήσιων θερμίδων σας.

Ως αποτέλεσμα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, είναι περιορισμένα ή πολύ περιορισμένα σε μια δίαιτα κέτο.

Ωστόσο, παρά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας κετογονικής δίαιτας στη συνολική υγεία.

Περιεκτικότητα υδατανθράκων στις φακές

Οι φακές είναι ένας τύπος οσπρίου, μια κατηγορία που περιλαμβάνει επίσης φασόλια, σόγια και ρεβίθια. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, τα όσπρια γενικά αποφεύγονται σε αυστηρή δίαιτα κέτο.

Στην πραγματικότητα, 1 φλιτζάνι (180 γραμμάρια) μαγειρεμένης φακής παρέχει 36 γραμμάρια υδατανθράκων. Ακόμα και όταν αφαιρείτε τα 14 γραμμάρια ινών, αποδίδει 22 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων.

Καθώς οι καθαροί υδατάνθρακες γενικά περιορίζονται σε μόλις 25-50 γραμμάρια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου 1 φλιτζανιού (180 γραμμάρια) μαγειρεμένων φακών θα καταναλώνετε τουλάχιστον το 50% των επιτρεπόμενων υδατανθράκων σας για την ημέρα.

Ως αποτέλεσμα, όσοι ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα κέτο θα θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψη φακών.

Ωστόσο, μικρότερες μερίδες, όπως 1/2 φλιτζάνι (90 γραμμάρια) ή 1/4 φλιτζάνι (45 γραμμάρια) μαγειρεμένης φακής μπορεί να χωρέσει σε μια δίαιτα κετο ανάλογα με το τι άλλο τρώτε εκείνη την ημέρα.

Ένα πλεονέκτημα της περιστασιακής πρόσληψης φακής είναι ότι παρέχει αρκετές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθούν σε μια δίαιτα κετο. Αυτά περιλαμβάνουν κάλιο, μαγνήσιο, φολικό άλας, φώσφορο και σίδηρο.

Ακόμα, παρά το εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ της φακής, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποκτήσετε αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ταιριάζουν καλύτερα σε μια δίαιτα κέτο, συμπεριλαμβανομένων μη αμυλούχων λαχανικών, φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και σπόρων.

Εν κατακλείδι

Παρόλο που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι φακές περιέχουν μεγάλο αριθμό συνολικών και καθαρών υδατανθράκων, καθιστώντας τους δύσκολο να ενταχθούν σε μια δίαιτα κέτο.

Ενώ αυτοί που ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα κέτο θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τις φακές, άλλοι μπορεί περιστασιακά να περιλαμβάνουν μικρές μερίδες αυτών των πλούσιων οσπρίων σε θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για τη διατήρηση της κέτωσης ενώ λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών, υπάρχουν περισσότερες κετο-φιλικές επιλογές για να επιλέξετε για να το επιτύχετε.

Τα φυλλώδη χόρτα, τα μανιτάρια, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από τις φακές και παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά για μια καλά ολοκληρωμένη διατροφή κέτο.