Μπομπότα με τυρί

Την περίοδο της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής στην Ελλάδα επικρατούσε η φτώχεια και η έλλειψη τροφίμων. Ο ελληνικός λαός για να επιβιώσει στράφηκε σε τρόφιμα τα οποία μπορούσε να καλλιεργεί με μικρό κόστος, όπως το καλαμπόκι. Μετά το θερισμό, πήγαιναν το καλαμπόκι στο μύλο για να το κάνουν καλαμποκάλευρο, το οποίο κοσκίνιζαν στο σπίτι. Το αλεύρι που έπεφτε από το κόσκινο το αποθήκευαν προς βρώση, ενώ αυτό που έμενε στο κόσκινο το κρατούσαν για τροφή των ζώων.

Το καλαμποκάλευρο συνδυαζόταν με ζεστό νερό, και αφού το ανακάτευαν, το ζύμωναν και το τοποθετούσαν σε ταψιά. Έπειτα το έψηναν στο φούρνο για να πάρουν ψωμί από καλαμπόκι ή το γνωστό “ψωμί των φτωχών”.

Η παρακάτω συνταγή συνδυάζει την μπομπότα (ψωμί από καλαμπόκι) με τυρί. Για να έχετε μια γλυκιά εκδοχή της μπομπότας μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί με μέλι και να το περιχύσετε με σιρόπι.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 1/4 φλιτζάνι γιαούρτι αγελαδινό
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 1/2 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 120 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο κρύο, κομμένο σε κομμάτια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ⁰C.
  • Λαδώστε ένα μεγάλο ταψί και αφήστε το στην άκρη.
  • Ανακατέψτε το γιαούρτι, τη γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το ελαιόλαδο, τα αυγά και το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ.
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίστε μαζί το καλαμποκάλευρο με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Προσθέστε το πρώτο μείγμα στο δεύτερο και αναμείξτε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη σαν κουρκούτι.
  • Απλώστε το κουρκούτι στο ταψί και λειάνετε με μια σπάτουλα.
  • Πασπαλίστε τη φέτα πάνω από το κουρκούτι και σκορπίστε τα κομμάτια βουτύρου ομοιόμορφα πάνω από το μείγμα.
  • Ψήστε για 40 λεπτά στο φούρνο ή μέχρι να ροδίσει η μπομπότα. Αν πάρει πολύ χρώμα πριν τα 40 λεπτά, σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο.
  • Αφήστε το να κρυώσει 15 λεπτά πριν σερβίρετε.

Καλή σας όρεξη.