Η βρώμη καλλιεργείται σαν δημητριακό κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Είναι μια καλή πηγή ινών, ειδικά της βήτα γλυκάνης, και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της, όπως η μείωση της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης, η βρώμη τυγχάνει σημαντικής προσοχής ως θρεπτικό τρόφιμο για την υγεία.
Συνήθως την βρίσκουμε θρυμματισμένη σε επίπεδες νιφάδες (κουάκερ) και ελαφρώς ψημένες για να απορροφούν πιο εύκολα το νερό και να μαγειρευτούν πιο γρήγορα μέσα σε ψωμί ή μπισκότα. Το πίτουρο της βρώμης καταναλώνεται ως δημητριακό πρωινού με μούσλι, μέλι ή γιαούρτι.
Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, αρκεί για να βρείτε αμέτρητες συνταγές και τρόπους μαγειρέματος. Αυτά τα γλυκίσματα που θυμίζουν σφιχτές κρέμες και έχουν σοκολατένια γεύση θα κάνουν τα πιτσιρίκια να λατρέψουν τη βρώμη.
ΥΛΙΚΑ
- 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1/3 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
- 1/2 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
- 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά αναμειγνύετε τη ζάχαρη, το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, το γάλα και το κακάο, ανακατεύοντας συνεχώς για 3′ μέχρι να δέσουν τα υλικά.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, προσθέτετε στο μείγμα τη βρώμη και ανακατεύετε.
- Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε κουταλιές από το μείγμα και τις τοποθετεί σε σκεύος στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Διορθώνετε λίγο το σχήμα κάθε κουταλιάς περιμετρικά με το χέρι για να γίνει στρογγυλό.
- Αφήνετε το σκεύος για λίγο στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα και σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη.