Το σιμιγδάλι είναι βασικό συστατικό της παραδοσιακής ελληνικής ζαχαροπλαστικής (χαλβάς, μελομακάρονα), καθώς προκύπτει από το βασικότερο καλλιεργήσιμο δημητριακό της χώρας, το σιτάρι. Για την ακρίβεια, το σιμιγδάλι προκύπτει από την άλεση κόκκων σιταριού και μπορεί να έχει όγκο μικρό (ίσο με το μέγεθος των κόκκων αλατιού) ή μεγαλύτερο (π.χ. στο μέγεθος των κόκκων ζάχαρης).
Πρόκειται, για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό συστατικό, ενδεικτικά 100 γρ. σιμιγδαλιού περιέχουν 360 θερμίδες, 12,68 γρ. πρωτεΐνης και 72,83 γρ. υδατανθράκων, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Δεν έχετε, λοιπόν, κανέναν λόγο να διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε στις σπιτικές συνταγές που θα ετοιμάσετε για την οικογένεια και δη για τα παιδιά.
ΥΛΙΚΑ:
- 4 μπανάνες
- 300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 3 ½ φλ. του τσαγιού γάλα
- 70 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 ½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
- ½ κ.σ. χυμό λεμόνι
- 1 κ.γ. ξύσμα από λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο:
- 500 γρ. κουβερτούρα
- 1 ½ κ.σ. βούτυρο
- ½ φλ. γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βράζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα για 15 λεπτά μαζί με το αλάτι, προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε γρήγορα για να μην σβολιάσει.
- Μετά το πέρας των 15 λεπτών αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει.
- Χτυπάτε τα αυγά ελάχιστα, τα ρίχνετε στο μείγμα και ανακατεύετε.
- Καθαρίζετε τις μπανάνες, τις κόβετε λωρίδες και τις ραντίζετε με τον χυμό του λεμονιού.
- Βουτυρώνετε ένα ταψί ή πυρέξ, ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά και πάνω σε αυτήν βάζετε μια στρώση από το μείγμα που φτιάξατε.
- Έπειτα βάζετε μια στρώση από μπανάνες, ξανά μια στρώση μείγμα, μια στρώση μπανάνες και τέλος μια στρώση μείγμα.
- Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά.
- Αφού ψηθεί το αφήνετε να κρυώσει και τοποθετείτε το γλυκό σε μια πιατέλα.
- Στη συνέχεια ετοιμάζετε το γλάσο, ζεσταίνοντας το γάλα σε μια κατσαρόλα.
- Αφού ζεσταθεί προσθέτετε την κουβερτούρα, που την έχετε κόψει σε κομμάτια, και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά, να μην κολλήσει.
- Το γλάσο δεν πρέπει να γίνει πολύ ρευστό αλλά ούτε και πολύ πηχτό.
- Αφού κρυώσει λίγο περιχύνετε με αυτό το γλυκό.
Καλή σας όρεξη.