Μπακαλιάρος με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και ως είθισται σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα του Ευαγγελισμού να απολαμβάνουμε παστό, ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, τυλιγμένο με τραγανό κουρκούτι με μπόλικη σκορδαλιά να τον συνοδεύει.

Για να πετύχουμε το κουρκούτι και να γίνει τράγος ο μπακαλιάρος, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις τύπου 55%. Δηλαδή αλεύρι που παράγεται από την καρδιά του κόκκου του σταριού, πλούσιο σε πρωτεΐνες με λευκό χρώμα.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φύλλο παστό μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ.
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι:

  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 300 γρ. αλεύρι τύπου 55%
  • 1 αυγό
  • 1/2 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το κουρκούτι:

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αυγό, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην μας κάνει σβόλους.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός και λείος χυλός.
  • Το σημαντικό είναι ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι έτοιμο από νωρίς για να μείνει τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο.

Για το μπακαλιάρο:

  • Κόβουμε τον μπακαλιάρο κομμάτια.
  • Ξεπλένουμε τα κομμάτια από το αλάτι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό από την προηγούμενη μέρα, με το δέρμα πάνω.
  • Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος.
  • Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε το δέρμα και τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
  • Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια στο χυλό, αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές.
  • Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι και σερβίρουμε με σκορδαλιά.

Καλή σας όρεξη.