Μουσακάς με φασόλια

Τα ψιλά φασόλια, αποτελούν ένα από τα κυριότερα όσπρια και είναι η βάση τους εθνικού μας πιάτου. Η καλλιέργειά τους στην Ευρώπη εμφανίζεται τον 16ο αιώνα, έπειτα από την ανακάλυψη της Αμερικής. Στη χώρα μας υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια αύξηση στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις φασολιών, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αφού είναι πιο εύκολη η παραγωγή τους συγκριτικά με άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες, και λόγω του ότι το κόστος παραγωγής των άλλων παραδοσιακών καλλιεργειών έχει αυξηθεί αρκετά.

Παρακάτω σας προτείνουμε μια ενναλακτική συνταγή για μουσακά με φασόλια, που θα ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε ίσες λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 250 γραμμάρια ψιλά φασόλια
  • 250 γραμμάρια ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
  • Κανέλα, πιπέρι, αλάτι
  • 1,5 φλιτζάνι γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
  • 2,5 φλιτζάνια γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τα φασόλια χρειάζονται μούλιασμα σε κρύο νερό για 12 ώρες πριν τα μαγειρέψετε.

Σε ένα ταψί απλώστε τις λωρίδες της μελιτζάνας και αφήστε τις να ψηθούν στη σχάρα για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια, σε ένα σκεύος, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήστε τα να σοταριστούν για 5 λεπτά, ενώ ανακατεύετε. Προσθέστε τα φασόλια, τις ντομάτες, τον πελτέ, την κανέλα και το πιπέρι. Μόλις βράσουν, κατεβάστε τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να δέσει για 10 με 15 λεπτά.

Για την «μπεσαμέλ», λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα. Αφήστε τα υλικά να ανακατευτούν ομοιόμορφα και στη συνέχεια απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά.

Έπειτα, τοποθετήστε τις μισές λωρίδες της μελιτζάνας σε ένα ταψί και από πάνω περιχύστε το μίγμα με τα φασόλια. Στη συνέχεια, σκεπάστε τα με τις υπόλοιπες λωρίδες μελιτζάνας. και πάνω τους απλώστε ομοιόμορφα τη μπεσαμέλ.

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη γαλέτα και το λάδι και ρίξτε το πάνω από τη μπεσαμέλ.

Ψήστε τον μουσακά σας για 35-40 λεπτά.

Αφού τον αφήσετε να ξεκουραστεί και να κρυώσει, απολαύστε τον.

Καλή σας όρεξη