Μια διαφορετική οσπριάδα

Ήρθε η οσπριάδα για να μετατρέψει τα αγαπημένα μας όσπρια σε γκουρμέ γευστική απόλαυση όλο βιταμίνες.

Μία ευχάριστη έκπληξη εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στα ράφια των σουπερ μάρκετ και των εξειδικεύμενων παντοπωλείων. Μια Κρητική συνταγή που μπορεί να χρησιμοποιηθούν έως και 13 διαφορετικά είδη οσπρίων. Μια γευστική ποικιλία οσπρίων, ανάμεικτα, έτοιμα για μαγείρεμα μαζί με δημητριακά. Συγκεκριμένα, το μείγμα μπορεί να περιέχει ποικίλα φασόλια (ψιλά, πλακέ, γίγαντες, κόκκινα, μαυρομάτικα), φακές, φάβα και ρεβίθια που μαζί με δημητριακά όπως σιτάρι και ρύζι, αποτελούν τα βασικά συστατικά της οσπριάδας.

Εξαιτίας του διαφορετικού χρόνου που χρειάζονται τα διάφορα όσπρια για να μαγειρευτούν, είναι απαραίτητο το καλό μούλιασμα των οσπρίων για 12 ώρες τουλάχιστον σε ζεστό νερό. Είναι γεύμα θρεπτικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, εξαιτίας του συνδυασμού των οσπρίων με τα δημητριακά, ιδανικό για χορτοφάγους και για όσους νηστεύουν. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα διότι περιέχει μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών. Ακόμα έχει πλούσια γεύση λόγω του συνδυασμού διαφορετικών ειδών οσπρίων. Μπορεί να μαγειρευτεί σε διάφορες παραλλαγές, είτε σαν κλασική φασολάδα, είτε με διάφορα λαχανικά.

Αξίζει να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή, γιατί η οσπριάδα είναι μια σχετικά καινούργια μόδα που μόνο καλό μπορεί να μας προσφέρει. Παρακάτω θα δείτε μια διαφορετική συνταγή για την σαλάτα σας.

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ διαφορετικά όσπρια (φακές κόκκινες, καφέ, πράσινες, ρεβίθια, φάβα, φασόλια μαυρομάτικα, κόκκινα, ψιλά, μπαρμπούνια)
  • 1 μικρό φλιτζάνι ρύζι μαύρο ή καστανό
  • 350 γρ ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
  • 4 πιπεριές πολύχρωμες ψιλοκομμένες (κίτρινη, πράσινη, κόκκινη, πορτοκαλί)
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κσ κάπαρη
  • μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

για το dressing:

  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κγ μουστάρδα
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Από την προηγούμενη μέρα μουλιάζουμε τα όσπρια σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε να μείνουν στο νερό όλη τη νύχτα.

2. Την επόμενη μέρα βράζουμε τα όσπρια σε μία κατσαρόλα με νερό για 45 λεπτά περίπου ή και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί. Σε ένα χωριστό κατσαρολάκι βράζουμε το ρύζι.

3. Ψιλοκόβουμε τα ντοματίνια, τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό.

4. Στραγγίζουμε τα όσπρια και το ρύζι μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα ψιλοκομμένα μας υλικά. Προσθέτουμε το dressing μας και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι. Η σαλάτα μας είναι έτοιμη.

Καλή σας όρεξη