Το μαυροσίταρο ή φαγόπυρο πολλές φορές μπερδεύει τον κόσμο λόγο του ονόματός του που παραπέμπει σε σιτηρό. Στην πραγματικότητα είναι σπόρος και λόγω του ότι δεν περιέχει γλουτένη είναι ιδανικό για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλες ασθένειες του εντέρου.
Το μαυροσίταρο είναι ένα αρχαίο δημητριακό
Η παραγωγή του μαυροσίταρου ξεκινά από τα αρχαία χρόνια και είναι βασικό στοιχείο στη διατροφή πολλών πολιτισμών στο πέρασμα των αιώνων αφού αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο από την Ασία, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, μέχρι την Βόρεια και Νότια Αμερική. Είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη καλλιέργεια και πολύ ανθεκτική στις ασθένειες, επομένως οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες, κάτι που το καθιστά μια βιώσιμη καλλιέργεια.
Γιατί χρειαζόμαστε το φαγόπυρο στη διατροφή μας
Αυτός ο σπόρος είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά και επίσης είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και είναι μια πλήρης πρωτεΐνη. Επίσης μπορεί να είναι χρήσιμος σε άτομα με διαβήτη στο να διατηρήσουν σε φυσιολογικές τιμές τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα . Περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη του φαγόπυρου στην υγεία μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: Τα θρεπτικά οφέλη του Μαυροσίταρου (Φαγόπυρο)
ΥΛΙΚΑ
- ½ φλιτζάνι φαγόπυρο
- 1 ¼ φλιτζάνι νερό
- ½ φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι σε κυβάκια
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια
- 1 φλιτζάνι αγγούρι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσι
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμό από ένα λεμόνι
- ½ κ.τ.γ. αλάτι
- 1 κ.τ.γ. ρίγανη
- ½ φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
- ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα τοποθετήστε το φαγόπυρο και το νερό να βράσουν.
- Χαμηλώστε τη φωτιά, τοποθετήστε το καπάκι και σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να σταθεί σκεπασμένο, για 5 λεπτά. Ανακατέψτε το με ένα πιρούνι για να αφρατεύσει και αφήστε το να κρυώσει.
- Βάλτε σε μια σαλατιέρα το κρεμμύδι, τα ντοματίνια, το αγγούρι, τις ελιές και την πιπεριά.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη ρίγανη και το αλάτι.
- Ρίξτε το dressing στη σαλάτα και ανακατέψτε.
- Γαρνίρετε με μαϊντανό και φέτα.
Καλή σας όρεξη.