Μακαρόνια Μπολονέζ από ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη οσπρίων στην ελληνική κουζίνα. Ο πιο συνηθισμένος τύπος τους έχει στρογγυλό σχήμα και μπεζ χρώμα, αλλά υπάρχουν και άλλες ποικιλίες όπως μαύρες, πράσινες ή κόκκινες και τα θρεπτικά συστατικά τους έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Όπως και τα υπόλοιπα όσπρια, τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Περιέχουν επίσης αρκετές βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει 269 θερμίδες, 45 γραμμάρια υδατάνθρακες, 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια φυτικές ίνες, 4 γραμμάρια λίπους και 0 γραμμάρια χοληστερόλης.

Μια και μόνο μερίδα ρεβίθια παρέχει το 50% των ημερήσιων αναγκών των ενήλικων ανθρώπων σε κάλιο, 2% σε βιταμίνη Α, 21% σε ασβέστιο, 13% σε βιταμίνη C, 69% σε σίδηρο, 2% σε νάτριο, 55% σε βιταμίνη Β-6 και 57% σε μαγνήσιο. Επιπλέον, τα ρεβίθια περιέχουν βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και χολίνη.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μια συνταγή για να φτιάξετε την δικιά σας μπολονέζ με ρεβίθια, εύκολη και πεντανόστιμη για  μικρούς  και μεγάλους.

ΥΛΙΚΑ:

  1. 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
  2. 1,5 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  3. 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  4. 500 γραμμάρια ρεβίθια
  5. Αλάτι
  6. 1 καρότο τριμμένο
  7. 500 γραμμάρια ντομάτες ψιλοκομμένες
  8. 500 γραμμάρια πασάτα (χυμός ντομάτας)
  9. Ρίγανη- μαϊντανός
  10. 1 συσκευασία μακαρόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζετε τα ρεβίθια σε μια μικρή ανοξείδωτη κατσαρόλα με 3 φλ. κρύο νερό και τα αφήνετε να κοχλάσουν για 10 λεπτά. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε 2 φλ. κρύο νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν σκεπασμένα ολόκληρο το βράδυ. Την επόμενη, τα ξεπλένετε, τα στραγγίζετε και τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε νερό να τα σκεπάσει δύο δάχτυλα και τα βράζετε για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν και σουρώνετε.
Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό και μόλις βράσει βάζετε τα μακαρόνια και αλάτι.

Βράζετε για 10 -15 λεπτά, κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε μπόλικο κρύο νερό.

Τα σουρώνετε και τα κρατάτε σκεπασμένα στην άκρη.

Βάζετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα (εκτός από το ελαιόλαδο) σε ένα μπλέντερ και τα αλέθετε.

Στη συνέχεια, σκουπίζετε την κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο.

Όταν ζεσταθεί βάζετε τη σάλτσα.

Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά, ενώ κατά διαστήματα ανακατεύετε.

Ακολούθως, προσθέτετε τα ρεβίθια και τα μακαρόνια.

Βράζετε για 5 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις, δοκιμάζετε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι.

Σερβίρετε γαρνίροντας με φυλλαράκια από φρέσκο μαϊντανός  .

Καλή σας όρεξη.