Μαγειρεύοντας τραχανότο!!!

Ο τραχανάς είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο παραδοσιακά πιάτα των Ελλήνων. Απαντάτε σε αρκετά είδη, ωστόσο τα πιο συνηθισμένα είναι ο γλυκός και ο ξινός αλευρένιος. Υπάρχουν ακόμα ο γλυκός και ο ξινός σταρένιος, όπως και αυτοί που παρασκευάζονται με την ανάμειξη του ζυμαρικού με λαχανικά, μελάνι σουπιάς κ.α.  Το κάθε είδος τραχανά παρασκευάζεται με την ανάμειξη διαφορετικών υλικών όπως σιτάρι ή αλεύρι, γάλα ή γιαούρτι. Μια εναλλακτική συνταγή του τραχανά έξω από τις συνηθισμένες μπορείτε να βρείτε παρακάτω.

Μερίδες : 2

ΥΛΙΚΑ

  • 160 γραμμάρια τραχανά γλυκό αλευρένιο (1 φλιτζάνι)
  • 550 ml ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι χυμό φρέσκιας ντομάτας
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 50-70 γραμμάρια παρμεζάνα για γαρνίρισμα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να λαδωθεί καλά παντού. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι και μία κουτάλα καυτό ζωμό ή νερό. Ανακατεύουμε διαρκώς απαλά έως ότου να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού και συνεχίζουμε έως ότου χυλώσει ο τραχανάς. Στόχος είναι να μελώσει, να βγάλει το άμυλό του, αλλά να μην λαπαδιάσει τελείως. Αν τελειώσει ο ζωμός μας, μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος βραστό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Ανάλογα με τα γούστα σας και τα υλικά που έχετε στο ντουλάπι σας μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή λαχανικά όπως μανιτάρια, πιπεριές, λιαστές ντομάτες, ή μπαχαρικά όπως κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο, ρίγανη.

Καλή σας όρεξη.