Οι πίτες και τα πιτάκια παραδοσιακά κυριαρχούν σε σχεδόν όλους τους φούρνους της χώρας μας. Μπορούν να καταναλωθούν ως πρωινό, δεκατιανό ή ως finger food σε κάποια εκδήλωση. Πλέον μπορείτε να βρείτε σε όλα τα μάρκετ καταψυγμένα προϊόντα ζύμης τα οποία το μόνο που χρειάζονται από εσάς είναι ψήσιμο.
Ωστόσο, η συνταγή που σας προτείνουμε παρακάτω για λουκανικοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο και λουκάνικα κοκτέιλ θα σας κάνει να ξεχάσετε όλα τα προϊόντα βαθιάς κατάψυξης που έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν.
Με λίγα υλικά και σε μισή ώρα μόνο θα έχετε τα πιο νόστιμα λουκανικοπιτάκια που έχετε δοκιμάσει.
ΥΛΙΚΑ
- 3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα γάλα
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 8 γραμμάρια μαγιά
- 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 6 μεγάλα λουκάνικα κοκτέιλ κομμένα στα 3
- 1 κρόκο αυγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά, εκτός από τον κρόκο αυγού και τα λουκάνικα, και τα ανακατεύτε μέχρι να πάρετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Καλύψτε το μείγμα με μια πετσέτα και αφήστε το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά με 1 ώρα.
- Ξαναζυμώστε τη ζύμη και απλώστε την με ένα πλάστη στο πάχος που επιθυμείτε να έχουν τα πιτάκια σας.
- Κόψτε τη ζύμη σε σχήμα ανοιχτού φάκελου για να δημιουργηθούν τα πιτάκια. Προσθέστε 1 κομμάτι λουκάνικο στο κάθε πιτάκι και ‘σφραγίστε’ το κάθε φακελάκι.
- Σε ένα μπολάκι αναμίξτε τον κρόκο του αυγού με 1 κουταλιά της σούπας νερό και αλείψτε το κάθε λουκανικοπιτάκι.
- Τοποθετήστε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και βάλτε πάνω τα λουκανικοπιτάκια.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200℃ για μισή ώρα.
Καλή σας όρεξη.