Λιναρόσπορος. Μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες του κόσμου

Για αιώνες, οι σπόροι λιναριού θεωρούνται ότι έχουν πολλές προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία των ανθρώπων. Ο Κάρολος ο Μέγας είχε διατάξει τους υπηκόους του να τρώνε λιναρόσπορο για την υγεία τους. Γι’ αυτό και απέκτησε το όνομα  Linum usitatissimum που  σημαίνει ¨το πιο χρήσιμο¨.

Ο λιναρόσπορος καλλιεργείται από την αρχή του πολιτισμού και είναι μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες. Υπάρχουν δύο είδη, ο καφέ και ο χρυσός, τα οποία είναι εξίσου θρεπτικά.

Σήμερα οι σπόροι λιναριού συγκαταλέγονται στις υπερτροφές καθώς πολλές επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν τα οφέλη στην υγεία των καταναλωτών κάποια από τα οποία παραθέτουμε παρακάτω.

  1. Ο σπόρος λιναριού είναι μια καλή πηγή θρεπτικών ουσιών, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσιος σε περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Επίσης και στις βιταμίνες Β1, Β6 και σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, το σίδηρο, το μαγνήσιο, το κάλιο και το φώσφορο.
  2. Οι σπόροι λιναριού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ALA. Τα φυτικά ALA ( άλφα-λινολενικού οξέως) λιπαρά οξέα έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
  3. Οι σπόροι λιναριού είναι μια πλούσια πηγή λιγνάνων, μια ομάδα θρεπτικών συστατικών οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και οιστρογόνες ιδιότητες οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη καθώς και άλλων μορφών καρκίνου.
  4. Οι σπόροι λιναριού είναι πλούσιοι σε διαιτητικές ίνες οι οποίες βοηθούν στις κανονικές κινήσεις του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στην καλή πεπτική υγεία.
  5. Οι σπόροι λιναριού μπορούν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.
  6. Οι σπόροι λιναριού μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
  7. Οι σπόροι λιναριού περιέχουν υψηλής ποιότητας φυτική πρωτεΐνη η οποία είναι πλούσια σε αργινίνη, ασπαρτικό οξύ και γλουταμινικό οξύ. Έτσι αποτελούν εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας.
  8. Οι σπόροι λιναριού μπορούν να βοηθήσουν στον σωστό έλεγχο του επιπέδου σακχάρου στο αίμα λόγω της αδιάλυτης περιεκτικότητάς τους σε ίνες. Άρα θεωρούνται μια ευεργετική προσθήκη στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη.
  9. Οι σπόροι λιναριού προσφέρουν ένα αίσθημα κορεσμού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους του ατόμου. Προσθέτοντας εκχύλισμα λιναρόσπορου στο ποτό σας μπορείτε να μειώσετε το αίσθημα πείνας και συνολικής όρεξης και να παρατείνετε το χρόνο έως το επόμενο γεύμα.
  10. Οι σπόροι λιναριού είναι ένα ευπροσάρμοστο συστατικό αφού μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, στο μπολ με τα δημητριακά πρωινού, στο γιαούρτι, σε μπισκότα και ψωμί ή ακόμα και σε τσάι.

Συμβουλές     

Χρησιμοποιήστε αλεσμένο λιναρόσπορο παρά ολόκληρο διότι είναι πιο εύπεπτο.

Αποθηκεύστε των λιναρόσπορο σε ένα αεροστεγές βάζο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος σε ένα ντουλάπι της κουζίνας.

Μαγειρεύεται  το λιναρόσπορο σε χαμηλή φωτιά καθώς είναι ευαίσθητος στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που ενδείκνυται να καταναλώσετε είναι μια κουταλιά της σούπας.