Λαχταριστό σπανακόρυζο με ρύζι γλασέ

Το ρύζι γλασέ είναι μία από τις πιο ευρέως διαδεδομένες ποικιλίες ρυζιού στην Ελλάδα, η οποία ξεχωρίζει από τους λευκούς βραχύσπερμους κόκκους της. Όπως δηλώνει και τ’ όνομά του, το ρύζι γλασέ είναι ιδιαίτερα αμυλώδες. Επίσης έχει την ιδιότητα να μελώνει και συνδυάζεται εύκολα με διάφορα υλικά, δίνοντας πάντα ένα γευστικό αποτέλεσμα. Είναι ιδανικό για πιλάφια και λαδερά φαγητά κατσαρόλας όπως σπανακόρυζο, μελιτζανόρυζο, λαχανόρυζο, φακόρυζο, ντοματόρυζο, ντολμαδάκια από αμπελόφυλλο, ή μεγάλους ντολμάδες όπως λαχανοντολμάδες, κολοκύθια γεμιστά με αυγολέμονο αλλά και γεμιστά φούρνου γιαλαντζί ή με κιμά.

Ένα από τα αγαπημένα ελληνικά παραδοσιακά φαγητά είναι το σπανακόρυζο. Ένα ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο λόγω της παρουσίας του φρέσκου σπανακιού. Σε πολλούς αρέσει με ντομάτα, ενώ σε άλλους “λεμονάτο” με μπόλικο πιπέρι. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο, καθώς και βιταμίνη C.

 

ΥΛΙΚΑ

  •  600γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 220γρ. ρύζι κίτρινο ή γλασέ
  • 1 πράσο
  • 500γρ. νερό
  • 1 κύβο κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 2 λεμόνια χυμό και ξύσμα
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 2 κ.τ.σ μαιντανό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
  • Φέτα (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και κόβουμε σε φέτες το ξερό κρεμμύδι και το πράσο και ξεκινάμε να σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το σπανάκι (που έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά) σε δόσεις αλλά κρατάμε λίγο για να ρίξουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με τον χυμό απ’ το ένα λεμόνι. Στη συνέχεια βάζουμε τον κύβο και το νερό. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
  4. Κλείνουμε τη φωτιά αφού έχουμε δοκιμάσει το ρύζι και είναι σχεδόν έτοιμο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φρέσκο άνηθο, μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό απ’ το δεύτερο λεμόνι και το ξύσμα.
  5. Σκεπάστε πάλι με το καπάκι και αφήστε για 10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά. Σερβίρετε με φέτα αν θέλετε.
  6. Αν θέλετε να προσθέσετε την ντομάτα βάλτε τη μετά το σπανάκι.                                                       

Καλή σας όρεξη