Το ρύζι είναι κυρίως υδατάνθρακας που προσφέρει επίσης κάποια ποσοστά πρωτεΐνης. Μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία ολικής αλέσεως (τα τρόφιμα που περιέχουν το σύνολο του πυρήνα του κόκκου, όπως το καστανό ρύζι) ή στην κατηγορία του ραφιναρισμένου (ο φλοιός αφαιρείται εντελώς από τον κόκκο). Το λευκό ρύζι, για παράδειγμα, περνά μέσα από μια διαδικασία άλεσης που το αποστραγγίζει από τις φυτικές ίνες, το σίδηρο και ορισμένες βιταμίνες. Παρότι οι παρασκευαστές τροφίμων εμπλουτίζουν το άσπρο ρύζι και άλλα επεξεργασμένα δημητριακά με βιταμίνες και μέταλλα, οι φυτικές ίνες δεν είναι δυνατόν να προστεθούν ξανά. Η επιλογή καστανού ρυζιού αντί για λευκό σας βοηθά να αποκτήσετε τη συνιστάμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών.
ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες):
- 1 μέτριο λάχανο, ψιλοκομμένο (λίγο πιο χοντρό από το κόψιμο που κάνουμε για σαλάτα)
- 2 μέτρια κρεμμύδια, σε καρέ
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασσέ, πλυμένο στο σουρωτήρι
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουτάλι σούπας πελτές
- αλάτι, κοκκινοπίπερο (γλυκό ή καυτερό ή και τα δύο)
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρεμμύδι.
- Μόλις ροδίσει απαλά, ρίχνουμε το λάχανο και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί.
- Προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι νερό, αλατίζουμε και σκεπάζουμε.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 – 30 λεπτά ή μέχρι σχεδόν να μαλακώσει το λάχανο.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό κατά το μαγείρεμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, τα μπαχαρικά και το ρύζι.
- Για να γίνει το ρύζι, πρέπει η κατσαρόλα να έχει περίπου 3 φλιτζάνια υγρό.
- Υπολογίζουμε περίπου πόσο λείπει, προσθέτουμε όσο χρειάζεται και μαγειρεύουμε μέχρι σχεδόν να γίνει το ρύζι.
- Πριν γίνει τελείως και υπάρχουν ακόμα υγρά στην κατσαρόλα, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το λεμόνι και το μαϊντανό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να φουσκώσει και να τραβήξει και τα υπόλοιπα υγρά.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι και σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό επιπλέον.
Καλή σας όρεξη.