Κόκκινα φασόλια: Διατροφικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία

Τα κόκκινα φασόλια τα οποία πήραν το όνομά τους από το χρώμα τους, είναι μια ποικιλία των κοινών φασολιών, ένα ιθαγενές όσπριο στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Τα κόκκινα φασόλια είναι ένα από τα είδη του κοινού φασολιού, τα οποία ανακαλύφθηκαν από τους Ευρωπαίους εξερευνητές για πρώτη φορά στο Περού και διαδόθηκαν ταχύτατα σε όλο τον κόσμο.

Οφέλη για την υγεία

Οι διατροφολόγοι συστήνουν συχνά τα φασόλια ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Η κατανάλωση τουλάχιστον μισού φλιτζανιού φασολιών ημερησίως μπορεί να βελτιώσει την συνολική υγεία του ατόμου. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι που τρώνε φασόλια καθημερινά καταναλώνουν λιγότερα λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά ενώ λαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο και άλλα σημαντικά μέταλλα.

Μερικά από τα άλλα οφέλη για την υγεία των φασολιών περιλαμβάνουν:

Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Τα φασόλια μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία όταν καταναλώνονται ως υποκατάστατο του κρέατος ή άλλων πηγών πρωτεΐνης που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η μείωση της χοληστερόλης είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς. Τα κόκκινα φασόλια είναι ένα από τα πιο υγιεινά είδη φασολιών για χρήση ως πηγή πρωτεΐνης, με ελαφρώς λιγότερα λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά από άλλες ποικιλίες φασολιών αλλά με συγκρίσιμες ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Έρευνες δείχνουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αναπτυχθεί λιγότερο συχνά σε άτομα που τρώνε τακτικά φασόλια. Οι μη εύπεπτες ίνες στα κοινά φασόλια διαδραματίζουν θετικό ρόλο στη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων στο παχύ έντερο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να ανακαλυφθεί πως ακριβώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα

Τα φασόλια είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων των τροφών που προκαλούν αιχμές στο σάκχαρο του αίματος. Για παράδειγμα, τα κόκκινα φασόλια μπορούν να καταναλωθούν με ρύζι για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο αφομοιώνεται το ρύζι.

Διαχείριση βάρους

Πολλοί άνθρωποι ‘παλεύουν’ με τη δίαιτα, ειδικά όταν υιοθετούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο απώλειας βάρους. Επειδή οι φυτικές ίνες είναι χορταστικές, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αισθάνονται πληρότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση τροφής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινων φασολιών ως μέρος μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Θρέψη

Τα κόκκινα φασόλια είναι πλούσια σε μια ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως:

 • Σίδηρο
 • Μαγγάνιο
 • Φολικό οξύ
 • Φώσφορο
 • Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1)

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Μια μερίδα μισής κούπας κόκκινα φασόλια περιέχει:

 • Θερμίδες: 105
 • Πρωτεΐνη: 7 γραμμάρια
 • Λίπος: 1 γραμμάριο
 • Υδατάνθρακες: 19 γραμμάρια
 • Φυτικές ίνες: 7 γραμμάρια
 • Ζάχαρα: 2 γραμμάρια

Τι να προσέξετε

Μια φυσική πρωτεΐνη που υπάρχει στα φασόλια μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια. Από όλη την οικογένεια των φασολιών, τα κόκκινα περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της τοξίνης, που ονομάζεται φυτοαιμοσυγκολλητίνη (PHA). Το μαγείρεμα καταστρέφει αυτή την τοξίνη, οπότε φροντίστε να μαγειρέψετε καλά τα φασόλια.

Τα κονσερβοποιημένα φασόλια μαγειρεύονται πλήρως πριν την διαδικασία κονσερβοποίησης, επομένως είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, η χρήση μιας αργής κατσαρόλας για να μαγειρέψετε φρέσκα ή αποξηραμένα φασόλια μπορεί να μην ζεστάνει τα φασόλια αρκετά για να καταστρέψει την τοξίνη.

Όπως τα περισσότερα φασόλια, τα κόκκινα μπορεί να προκαλέσουν αέρια. Εάν μαγειρεύετε αποξηραμένα φασόλια, η καλύτερη λύση είναι να τα μουλιάσετε για να μειωθούν οι ενώσεις που δημιουργούν τα αέρια.