Η ταχινόπιτα είναι ένα παραδοσιακό Κυπριακό γλύκισμα που φτιάχνετε με αλεύρι ζάχαρη και ταχίνι. Θυμίζει λίγο τα σουηδικά ρολάκια κανέλας, ωστόσο η γεύση τους διαφέρει αρκετά λόγω του ταχινιού.
Μπορείτε να καταναλώσετε την ταχινόπιτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αντικαθιστώντας ένα από τα γεύματά σας, αφού λόγω της συνύπαρξης του μελιού με το ταχίνι, είναι μια πολύ θρεπτική και υγιεινή επιλογή.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3/4 φλιτζάνι νερό
Για τη γέμιση
- 1 1/4 φλιτζάνι ταχίνι
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/3 φλιτζάνι αμύγδαλα ελαφρώς αλεσμένα
Για το σιρόπι
- 3 κουταλιές της σούπας μέλι
- 3 κουταλιές της σούπας νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάλτε σε ένα μπολ τα άλευρα, τη μαγιά, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Προσθέστε το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπλέντερ για την ανάμιξη.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε το με μια μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά της γέμισης εκτός από τα αμύγδαλα. Αν το μείγμα σας είναι πολύ πηχτό προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα για να γίνει πιο εύκολο το άπλωμα της ζύμης.
- Στρώστε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί.
- Ανοίξτε στην επιφάνεια εργασίας τη ζύμη, με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ένα ορθογώνιο περίπου 35 x 45 εκατοστών. Η ζύμη σας θα είναι λεπτή.
- Αλείψτε όλη την επιφάνεια με τη γέμιση από ταχίνι και πασπαλίστε με 5 κουταλιές της σούπας αλεσμένα αμύγδαλα.
- Τυλίξτε τη ζύμη σαν ελβετικό ρολό ξεκινώντας από την πιο μακριά πλευρά. Κόψτε στη μέση για να δημιουργηθούν 2 περίπου ίσα ρολά.
- Πάρτε το ένα ρολό και τυλίξτε το για να μακρύνει περίπου στα 60 εκατοστά. Έπειτα τυλίξτε το σαν κουλούρα και βάλτε το στο ταψί. Επαναλάβετε το ίδιο με το δεύτερο ρολό.
- Σκεπάστε τα ρολά με μια πετσέτα και αφήστε τα να σταθούν για 20 λεπτά.
- Ψήστε την πίτα για 35- 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει, σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ºC στον ανεμιστήρα.
- Όσο ψήνετε η πίτα διαλύστε το μέλι στο νερό για να φτιάξετε το σιρόπι.
- Μόλις βγει η πίτα από το φούρνο, αλείψτε με ένα πινέλο το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια της. Πασπαλίστε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα την πίτα.
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει και μεταφέρετέ την σε μια πιατέλα.
- Κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη.