Κριθάρι με ψημένα λαχανικά

Αυτό το ευπροσάρμοστο πιάτο μπορεί να καταναλωθεί ως ελαφρύ δείπνο, μεσημεριανό γεύμα, συνοδευτικό κρέατος ή σαλάτα στο τραπέζι σας. Μπορείτε να το προετοιμάσετε σε μεγάλη ποσότητα και να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας για να το φάτε αργότερα.

Το κριθάρι είναι ένα αρχαίο σιτηρό το οποίο χρησιμοποιείται στην Μεσογειακή κουζίνα για πολλά χρόνια. Δεν είναι τόσο γνωστό όσο η κινόα, ωστόσο έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει ένα μεγάλο εύρος βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Και λόγο της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, το κριθάρι είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να αυξήσετε τον όγκο ενός γεύματος.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλιτζάνι (163 γραμμάρια) κριθάρι πλυμένο και στραγγισμένο
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κύβους
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κύβους
  • 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ¾ κουταλιού της σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 2 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών της προτίμησής σας
  • Παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια πράσινα ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • Τυρί φέτα (προαιρετικά)
  • Ψημένοι ξηροί καρποί (προαιρετικά)
  • αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220⁰C.
  2. Βάλτε το κριθάρι και 2 ½ φλιτζάνια νερό σε ένα τηγάνι σάλτσας. Φέρτε το σε βράση, και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά. Καλύψτε με το καπάκι και μαγειρέψτε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κριθάρι.
  3. Ενώ το κριθάρι μαγειρεύεται, τοποθετήστε τα λαχανικά (κολοκυθάκια, πιπεριές και κόκκινο κρεμμύδι) σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προσθέστε το αλατοπίπερο, 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά, και ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα. Περιχύστε από πάνω αρκετό ελαιόλαδο. Απλώστε τα λαχανικά ομοιόμορφα πάνω στο χαρτί ψησίματος και ψήστε τα στο φούρνο για 25 λεπτά.
  4. Όταν το κριθάρι μαλακώσει βγάλτε το από τη φωτιά και αποστραγγίστε το περισσεύον νερό. Προσθέστε του αλατοπίπερο, ½ κτγ καρυκεύματα και ¼ κτγ καπνιστή πάπρικα. Ανακατέψτε για να γίνουν ένα μείγμα.
  5. Μεταφέρετε το μείγμα σας σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε τα ψημένα λαχανικά. Προσθέστε το πράσινο κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Περιχύστε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε και ρίξτε από πάνω τη φέτα σε μικρά κομμάτια και τους ξηρούς καρπούς.
  6. Σερβίρετε ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο από το ψυγείο.

 

Καλή σας όρεξη!