Κρεατοπιτάκια για ορεκτικό ή σνακ

Τα κρεατοπιτάκια είναι ένα αγαπημένο σνακ ή ακόμα και ορεκτικό για το γεύμα ή το δείπνο. Παρ’ όλο που η διαδικασία παρασκευής τους σε πολλούς μπορεί να φαίνεται βουνό, πραγματικά είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι φαντάζεστε να φτιάξετε τα δικά σας κρεατοπιτάκια, αρκεί να συλλέξετε όλα τα υλικά.

Μην το παρακάνετε με το ζύμωμα γιατί η ζύμη σας θα γίνει πολύ σκληρή για να δουλευτεί. Επίσης αφήστε τη ζύμη να κρυώσει για να γίνει πιο εύκολο το άπλωμα.

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να βάλετε κρέας στη συνταγή, μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά, απλά προσέξτε τους χρόνους βρασμού και μαγειρέματος.

Μπορείτε να καταψύξετε τα κρεατοπιτάκια για έως και 3 μήνες, αρκεί να τα τυλίξετε καλά με μεμβράνη και να τα τοποθετήσετε σε σακούλα με φερμουάρ. Όταν θέλετε να τα καταναλώσετε, βγάλτε τα από την κατάψυξη, ξεπαγώστε τα, και αναθερμάνετέ τα σε φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων και απολαύστε τα.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 510 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/8 του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 270 γραμμάρια κρύο βούτυρο
  • 5 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού νερό

Για τη γέμιση:

  • 1/2 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
  • 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 μεγάλες πατάτες ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μοσχάρι σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρυ
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 2/3 φλιτζάνι ζωμό βοδινού ή νερό
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού άμυλο καλαμποκιού
  • 2 κλωναράκια θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη:

  • Συνδυάστε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο σε ένα μπλέντερ ή ένα μπολ σε περίπτωση που ζυμώσετε με τα χέρια.
  • Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και προσθέστε το στο μείγμα. Ανακατέψτε το μείγμα στην γρήγορη ταχύτητα. Φροντίστε να ανακατέψετε και το κάτω μέρος του μείγματος που έχει μείνει κολλημένο στον πάτο του μπολ. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο μεταφέρετέ το σε ένα μπολ σε περίπτωση που δουλεύετε με το μπλέντερ. Προσθέστε το παγωμένο νερό στο μπολ.
  • Με αλευρωμένα χέρια ανακατεύστε και ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει μια μπάλα. Προσέξτε να μην ανακατέψετε πολύ ώρα για να μην γίνει πολύ σκληρή η ζύμη.
  • Χωρίστε τη ζύμη σε τρία κομμάτια και φτιάξτε τρεις χοντρές στρογγυλές μπάλες. Τυλίξτε σε μεμβράνη και βάλτε τις στο ψυγείο να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.

Για τη γέμιση:

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε τον κιμά και μαγειρέψτε τον σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Προσθέστε την πατάτα, το καρότο και το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κρέας και να εξατμιστεί η υγρασία. Προσθέστε τη σκόνη μπαχαρικών, το κάρυ, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίστε να ανακατεύετε για άλλα 2 λεπτά.
  • Προσθέστε το ζωμό βοδινού ανακατέψτε, σκεπάστε και αφήστε να μαγειρευτεί για 5-6 λεπτά.
  • Συνδυάστε το άμυλο καλαμποκιού με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και ανακατέψτε το με τη σάλτσα του κιμά. Προσθέστε το θυμάρι (χωρίς τα κοτσάνια). Μόλις ανακατευτούν τα υλικά, καλύψτε και χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο. Μαγειρέψτε για περίπου 6 λεπτά. Θα πρέπει να πάρετε μια υφή σαν στιφάδο. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει τελείως.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC.
  • Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια κόψτε τη ζύμη σε μπουρεκάκια ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης σε κύκλο.
  • Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού και 1 κουταλάκι του γλυκού νερό για να ‘βουρτσίσετε’ τα πιτάκια.
  • Βάλτε μια κουταλιά από τη γέμιση στην άκρη από κάθε πιτάκι και σκεπάστε το με το υπόλοιπο της ζύμης. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κολλήστε τις άκρες. Τέλος περάστε με ένα πινέλο το μείγμα με το αυγό πάνω σε κάθε μπουρεκάκι.
  • Τοποθετήστε τα μπουρεκάκια σε ένα ταψί και βάλτε τα στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα τα πιτάκια.
  • Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και αφήστε τα μπουρεκάκια να κρυώσουν.

Καλή σας όρεξη.