Τα κουλουράκια λαδιού είναι διαφορετικά από τα συνηθισμένα μπισκότα που συνοδεύουν τον καφέ σας. Είναι κατάλληλα για μια διατροφή vegan ή ακόμα και για τις ημέρες της νηστείας αφού δεν περιέχουν βούτυρο ή αυγά.
Το όνομά τους παραπέμπει στο στρόγγυλο κουλούρι, ωστόσο μπορείτε ελεύθερα να πειραματιστείτε με τα σχήματα που θέλετε να δώσετε στα κουλουράκια σας.
Η παρασκευή τους γίνεται με χυμό πορτοκάλι, αλλά αν θέλετε να τους δώσετε πιο έντονη γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό χυμού πορτοκαλιού με κονιάκ.
ΥΛΙΚΑ
- 130 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 165 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού (ή 140 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού και 35 γραμμάτια κονιάκ)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 4 σταγόνες λάδι βανίλιας
- 80 γραμμάρια σησάμι για επικάλυψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμίξτε το χυμό πορτοκάλι με τη μαγειρική σόδα μέχρι να αρχίσει να αφρίζει η σόδα
- Προσθέστε τα υγρά υλικά ( ελαιόλαδο, λάδι βανίλιας και κονιάκ, αν χρησιμοποιήσετε) και τη ζάχαρη και αναμείξτε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη κανέλα και το γαρύφαλλο μέχρι να ενωθούν
- Προσθέστε το μείγμα με τα ξηρά υλικά σ’ αυτό με τα υγρά και ανακατέψτε ελαφρά με ένα κουτάλι μέχρι να πάρετε μια ζύμη
- Ζυμώστε τη ζύμη με τα χέρια σας για να ενσωματωθεί το αλεύρι αλλά όχι για πολύ ώρα για να μην διαχωριστεί το λάδι
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180℃ στον αέρα
- Χωρίστε τη ζύμη σε 28 – 30 ίσες μπάλες, περίπου 30 – 35 γραμμάρια η κάθε μια
- Πλάστε τα μπισκότα σε πλεξούδες ή κουλούρια
- Ρίξτε τα κουλουράκια σε ένα μπολ με το σησάμι και αναδεύστε μέχρι να καλυφθούν από όλες τις πλευρές
- Τοποθετήστε τα μπισκότα σας σε 2 ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα
- Ψήστε κάθε δίσκο για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να έχουν ψηθεί
- Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς
Extra tips
- Μην αφήσετε πολύ ώρα τη ζύμη να κάθεται, διότι το ελαιόλαδο έχει την τάση να βγαίνει
- Διατηρήστε τα σε βάζο για μπισκότα ή αεροστεγές δοχείο για τουλάχιστον 5 μέρες
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με φυτικό λάδι, ωστόσο τα μπισκότα σας θα χάσουν ελάχιστα από τη χαρακτηριστική τους γεύση
Καλή σας απόλαυση.