Κουλουράκια λαδιού

Τα κουλουράκια λαδιού είναι διαφορετικά από τα συνηθισμένα μπισκότα που συνοδεύουν τον καφέ σας. Είναι κατάλληλα για μια διατροφή vegan ή ακόμα και για τις ημέρες της νηστείας αφού δεν περιέχουν βούτυρο ή αυγά.

Το όνομά τους παραπέμπει στο στρόγγυλο κουλούρι, ωστόσο μπορείτε ελεύθερα να πειραματιστείτε με τα σχήματα που θέλετε να δώσετε στα κουλουράκια σας.

Η παρασκευή τους γίνεται με χυμό πορτοκάλι, αλλά αν θέλετε να τους δώσετε πιο έντονη γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό χυμού πορτοκαλιού με κονιάκ.

ΥΛΙΚΑ

  • 130 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 165 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού (ή 140 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού και 35 γραμμάτια κονιάκ)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 4 σταγόνες λάδι βανίλιας
  • 80 γραμμάρια σησάμι για επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο μπολ αναμίξτε το χυμό πορτοκάλι με τη μαγειρική σόδα μέχρι να αρχίσει να αφρίζει η σόδα
  • Προσθέστε τα υγρά υλικά ( ελαιόλαδο, λάδι βανίλιας και κονιάκ, αν χρησιμοποιήσετε) και τη ζάχαρη και αναμείξτε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη κανέλα και το γαρύφαλλο μέχρι να ενωθούν
  •  Προσθέστε το μείγμα με τα ξηρά υλικά σ’ αυτό με τα υγρά και ανακατέψτε ελαφρά με ένα κουτάλι μέχρι να πάρετε μια ζύμη
  • Ζυμώστε τη ζύμη με τα χέρια σας για να ενσωματωθεί το αλεύρι αλλά όχι για πολύ ώρα για να μην διαχωριστεί το λάδι
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180℃ στον αέρα
  • Χωρίστε τη ζύμη σε 28 – 30 ίσες μπάλες, περίπου 30 – 35 γραμμάρια η κάθε μια
  • Πλάστε τα μπισκότα σε πλεξούδες ή κουλούρια
  • Ρίξτε τα κουλουράκια σε ένα μπολ με το σησάμι και αναδεύστε μέχρι να καλυφθούν από όλες τις πλευρές
  • Τοποθετήστε τα μπισκότα σας σε 2 ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα
  • Ψήστε κάθε δίσκο για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να έχουν ψηθεί
  • Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς

Extra tips

  • Μην αφήσετε πολύ ώρα τη ζύμη να κάθεται, διότι το ελαιόλαδο έχει την τάση να βγαίνει
  • Διατηρήστε τα σε βάζο για μπισκότα ή αεροστεγές δοχείο για τουλάχιστον 5 μέρες
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με φυτικό λάδι, ωστόσο τα μπισκότα σας θα χάσουν ελάχιστα από τη χαρακτηριστική τους γεύση

Καλή σας απόλαυση.