Κινόα. Η “Ιερή” υπερτροφή

Κινόα Τρίχρωμη

Η Κινόα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πλέον τρόφιμα, αφού δεν περιέχει γλουτένη και είναι από τις λίγες φυτικές τροφές που περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες καθώς και φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο βιταμίνες Β και Ε και φώσφορο.

Η Κινόα είναι ένα ψευδοδημητριακό αφού τυπικά είναι ένας σπόρος ο οποίος μαγειρεύεται και τρώγεται σαν σιτηρό. Η αυτοκρατορία των Ίνκας αναφερόταν στην Κινόα σαν ¨ιερό¨ φυτό και η καλλιέργειά της ήταν πολύ σημαντική γι’ αυτούς. Στην Νότια Αμερική καταναλώνεται κατά κόρον και πλέον έχει εξελιχθεί σε τάση, φτάνοντας να συγκαταλέγεται στις υπερτροφές.

Υπάρχουν τρία κύρια είδη κινόα, η λευκή, η κόκκινη και η μαύρη. Όλες περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών αντιοξειδωτικών που καλούνται φλαβονοειδή, με κυριότερες την καμφερόλη και την κερκετίνη, οι οποίες είναι αποδεδειγμένα αντικαρκινικές, αντικαταθλιπτικές και αντι-ιικές σύμφωνα με μελέτες.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της Κινόα είναι ότι περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της χοληστερόλης, στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού και την απώλεια βάρους. Επίσης, η Κινόα είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και δεν μπορούν να πάρουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης από την καθημερινή διατροφή τους.

Επιπροσθέτως, η Κινόα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μετράει το πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι τροφές με υψηλό δείκτη έχουν συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η Κινόα περιέχει και πολλούς υδατάνθρακες, κάτι που το καθιστά απαγορευτικό για δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

Έπειτα από έρευνες σε ανθρώπους και αρουραίους, συμπεραίνουμε ότι η Κινόα μπορεί να βελτιώσει την μεταβολική υγεία, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου, ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων. Ακόμη η αυξημένη περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην καταπολέμηση της γήρανσης και πολλών ασθενειών.

Τέλος, λόγω της εύκολης ενσωμάτωσης της Κινόα στη διατροφή μας, αφού είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη στο συνδυασμό τροφή, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αυξάνοντας σημαντικά τον μεταβολισμό (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη)  και του συναισθήματος πληρότητας φαγητού (λόγω των φυτικών ινών).

Συμπερασματικά, η Κινόα είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη, πλούσιο σε αμινοξέα, αντιοξειδωτικά , μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία βοηθούν στην βελτίωση  του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, την χοληστερόλη και την απώλεια βάρους. Επιπλέον, είναι νόστιμη, εύκολη στην προετοιμασία της και τον συνδυασμό της με άλλες τροφές.   Μπορείτε να βρείτε  πολλές συνταγές στο διαδίκτυο  για να την συνδυάσετε με το πρωινό, το γεύμα ή το δείπνο σας. Προσθέστε την από σήμερα στο διαιτολόγιό σας και δείτε τα ευεργετικά αποτελέσματά της στην υγεία σας μέσα σε λίγες εβδομάδες.