Διαβήτης και σπόροι λιναριού

Οι σπόροι λιναριού διαθέτουν πολλές ενώσεις που προάγουν την υγεία, με τη δυνατότητα να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να καθυστερήσουν την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.

Διατροφική ανάλυση

Οι σπόροι λίνου είναι μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες του κόσμου. Έχουν καλλιεργηθεί για χρήση τόσο στην κλωστοϋφαντουργία όσο και στη βιομηχανία τροφίμων από το 3000 π.Χ. περίπου. Οι σπόροι περιέχουν περίπου 45% έλαιο, 35% υδατάνθρακες και 20% πρωτεΐνη και έχουν εξαιρετικά θρεπτικά χαρακτηριστικά.

Μια κουταλιά της σούπας (10 γραμμάρια) λιναρόσπορου περιέχει:

  • Θερμίδες: 55
  • Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
  • Ίνα: 2,8 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1,8 γραμμάρια
  • Λίπος: 4 γραμμάρια
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: 2,4 γραμμάρια

Οι σπόροι λιναριού είναι μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές του άλφα-λινολενικού οξέος ω-3 λιπαρών οξέων (ALA), ενός βασικού λιπαρού οξέος που πρέπει να λαμβάνετε από τα τρόφιμα, καθώς το σώμα σας δεν μπορεί να το παράγει.

Έχουν επίσης αρκετά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα για να παρέχουν μια εξαιρετική αναλογία ω-6 προς ω-3 από 0,3 έως 1.

Η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες αποτελείται κυρίως από ίνες, τόσο τα διαλυτά όσο και τα αδιάλυτα είδη.

Οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν μια ιξώδη μάζα όταν αναμειγνύονται με νερό, βοηθώντας στη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη πλευρά, οι αδιάλυτες ίνες οι οποίες δεν είναι υδατοδιαλυτές δρουν αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων, βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τέλος, ο λιναρόσπορος περιέχει μια σημαντική ποσότητα εύπεπτης πρωτεΐνης, υψηλής ποιότητας, και ένα προφίλ αμινοξέων συγκρίσιμο με εκείνο της σόγιας.

Τι πρέπει να προσέχετε στην κατανάλωσή του λιναρόσπορου

Ο λιναρόσπορος, όταν καταναλώνεται ολόκληρος, είναι πιο πιθανό να περάσει από τον εντερικό σωλήνα άπεπτος, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν λαμβάνει όλα τα υγιεινά συστατικά του. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλύτερο να προμηθευτείτε αλεσμένο λιναρόσπορο από την αγορά ή να τον αλέσετε μόνοι σας.

Επίσης, ο λιναρόσπορος δρα ως αντιπηκτικό, οπότε αν λαμβάνετε αντιπηκτικά χάπια θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωσή του.

Επιπροσθέτως, αποφύγετε τον λιναρόσπορο σε περίπτωση αλλεργιών, καρκίνου του μαστού ή της μήτρας και καταναλώστε με προσοχή εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη και λαμβάνετε φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή του γιατρού σας κρίνεται απαραίτητη, τόσο ως προς τη δοσολογία που πρέπει να καταναλωθεί, όσο και στο εάν σας επιτρέπετε η κατανάλωσή του.