Κεφτεδάκια μαυροσίταρου με σάλτσα κάπαρης και μπρόκολο

Το μαυροσίταρο ή φαγόπυρο έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Βοηθά στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα οφέλη του μαυροσίταρου και στο Τα θρεπτικά οφέλη του Μαυροσίταρου (Φαγόπυρο).

Η παρακάτω χορτοφαγική συνταγή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες από το φαγόπυρο και βιταμίνη C και σίδηρο από το μπρόκολο.

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γραμμάρια μαυροσίταρο
  • 400 ml νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 6 κουταλιές της σούπας κάπαρη με την άλμη της
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 αυγό
  • 8 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • αλεσμένη πάπρικα
  • 600 γραμμάρια μπρόκολο (1 κεφάλι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τοποθετήστε σε μια κατσαρόλα το νερό και το μαυροσίταρο και βράστε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μαυροσίταρο. Στη συνέχεια απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη με κλειστό καπάκι για 5 λεπτά. Έπειτα ανοίξτε το καπάκι και περάστε με ένα πιρούνι όλο το φαγόπυρο για να αφρατέψει.
  • Ξεφλουδίστε το σκόρδο και το κρεμμύδι και ψιλοκόψτε τα.
  • Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μια κατσαρόλα. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, αφαιρέστε το μισό μείγμα, πασπαλίστε την κατσαρόλα με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και συνεχίστε να ανακατεύετε για 1 λεπτό.
  • Ρίξτε το γάλα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και βράστε για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, την κάπαρη με την άλμη της, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
  • Ζυμώστε τα μαυροσίταρο με τα υπόλοιπα κρεμμύδια και το σκόρδο καθώς και το αυγό και τη φρυγανιά. Προσθέστε την αλεσμένη κάπαρη και σχηματίστε 15 – 20 κεφτεδάκια.
  • Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίστε τα κεφτεδάκια σε δόσεις για περίπου 10 λεπτά.
  • Καθαρίστε και πλύνετε το μπρόκολο, κόψτε το σε κομμάτια και βράστε το σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Στραγγίξτε καλά και αφήστε το στην άκρη.
  • Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίστε το μπρόκολο για 3 λεπτά. Αλατοπιπερώστε.
  • Σερβίρετε τα κεφτεδάκια, το μπρόκολο και τη σάλτσα κάπαρης ζεστά.

Καλή σας όρεξη.