Κέικ μπανάνα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Το αλεύρι είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική, και διαμορφώνει τα γεύματα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Βέβαια η απλουστευμένη μορφή του, από τότε μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει όπως και τα είδη του. Έτσι, στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πολλές ποικιλίες από αλεύρι ανάλογα με την προέλευσή, τον τρόπο παρασκευής αλλά και τη χρήση του. Κάθε είδος διαφέρει στη σύσταση, στη γεύση, την υφή, το χρώμα και έτσι επηρεάζει και τον τρόπο χρήσης του στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική.

Το αλεύρι γενικά είναι μία λεπτή σκόνη που παράγεται από δημητριακά και συνηθέστερα από το σιτάρι, αλλά και από το καλαμπόκι, τη σίκαλη, το κριθάρι και το ρύζι. Τα τελευταία χρόνια όμως και ανάλογα με τις ανθρώπινες ανάγκες, άλευρα παράγονται και από όσπρια, σόγια, πατάτα, βρώμη, καστανό ρύζι, χαρούπι και ξηρούς καρπούς.

Οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα είδη αλεύρων γίνονται όταν μιλάμε για την ποιότητα του σιταριού ή όποιας άλλης πρώτης ύλης, το βαθμό κοσκινίσματος αλλά και τον τρόπο αλέσματος. Όταν ψήνουμε ένα παρασκεύασμα με αλεύρι, είτε είναι κέικ, ψωμί, τσουρέκια, κρουασάν, donuts , λουκουμάδες ή οτιδήποτε άλλο, χρησιμοποιούμε ένα αλεύρι συγκεκριμένου τύπου.

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 μεγάλες ώριμες μπανάνες
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 κούπα σταγόνες κουβερτούρας
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε το μπέικιν και ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα άλλο μπολ πολτοποιούμε τις μπανάνες με το πιρούνι.
  4. Ρίχνουμε μέσα το αυγό, το λάδι, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί .
  6. Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες κουβερτούρας.
  7. Τα ρίχνουμε όλα σε ένα φορμάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο (ή ακόμα καλύτερα σε ένα φορμάκι σιλικόνης που δεν χρειάζεται αλεύρωμα).
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰C για 40-45 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
  9. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο καρφώνουμε με ένα μαχαιράκι για να δούμε αν θα βγει στεγνό. Αν όχι ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.

Καλή σας όρεξη