Το κέικ βανίλιας είναι ένα γλύκισμα που προτιμούν μικροί και μεγάλοι και μπορεί να καταναλωθεί ως δεκατιανό ή απογευματινό σνακ. Η συνταγή που παραθέτουμε στη συνέχεια περιλαμβάνει υλικά τα οποία βρίσκονται ήδη στο ντουλάπι σας και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και από άτομα που ασχολούνται για πρώτη φορά με την ζαχαροπλαστική.
Η ευκολία στην παρασκευή του συγκεκριμένου κέικ βανίλιας είναι ότι δεν χρειάζεται να διαχωρίσετε τα υλικά σας. Μπορείτε να προσθέσετε όλα τα υγρά και στερεά υλικά σας σε ένα μπολ και να τα ανακατέψετε. Ωστόσο, για να έχετε μια ελαφρώς καλύτερη υφή μπορείτε να τα ανακατέψετε ανά κατηγορία υγρών και στερεών.
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
- 450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 450 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 110 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο λιωμένο
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 280 γραμμάρια βουτυρόγαλα (αναμίξτε 100ml φρέσκου γάλακτος με 1 κουταλιά σούπας μηλόξυδο ή χυμό λεμόνι και αφήστε το για 5 λεπτά. Έπειτα είναι έτοιμο για χρήση)
Για την βουτυρόκρεμα
- 170 γραμμάρια παστεριωμένα ασπράδια αυγών (από ένα κουτί)
- 680 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 680 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία της βουτυρόκρεμας:
- Στο μπολ του μίξερ τοποθετήστε τα ασπράδια και τη ζάχαρη άχνη.
- Ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και στη συνέχεια αυξήστε την ένταση για 4-5 λεπτά για να διαλυθεί η ζάχαρη άχνη.
- Προσθέστε το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Στη συνέχεια, προσθέστε κομμάτι κομμάτι το βούτυρο και αναδεύστε το για να ομογενοποιηθεί.
- Αφήστε τη βουτυρόκρεμα στο μίξερ στην υψηλή ταχύτητα για 8 -10 λεπτά έως ότου γίνει λευκή , ελαφριά και γυαλιστερή.
Προετοιμασία του κέικ:
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε το βουτυρόγαλα, το βούτυρο, το λάδι, τα αυγά και τη βανίλια.
- Στο μπολ του μίξερ σας αναμίξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη σόδα και το μπέικιν σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
- Περιχύστε τα υγρά υλικά στο μπολ του μίξερ και ανεβάστε λίγο την ταχύτητα του μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σας για 2 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 170ºC.
- Βουτυρώστε 2 ταψιά για κέικ 18 εκατοστών.
- Τοποθετήστε το μείγμα στα ταψιά για κέικ και τοποθετήστε τα στο φούρνο στη μεσαία σχάρα.
- Ψήστε για 40 – 50 λεπτά.
- Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν για 10 λεπτά και έπειτα ξεφορμάρετε σε ένα μεγάλο πιάτο για κέικ.
- Απλώστε μια παχιά στρώση βουτυρόκρεμας στο κέικ και τοποθετήστε το δεύτερο από επάνω.
- Στη συνέχεια, απλώστε μια στρώση βουτυρόκρεμας πάνω στο δεύτερο κομμάτι και μια λεπτή στρώση σε όλο το κέικ.
- Βάλτε το κέικ στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Τυλίξτε το κέικ με μια μεμβράνη και φυλάξτε το εκτός ψυγείου διότι η ψύξη θα στεγνώσει το κέικ σας.
Καταναλώστε το εντός 2 ημερών.
Καλή σας όρεξη.