Ιταλική focaccia με σκόρδο και δεντρολίβανο

Η focaccia είναι ένα ιταλικό ψωμί που μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό ή ως ψωμί για σάντουιτς. Θεωρείται ότι είναι μια παραλλαγή της πίτσας, αν και η focaccia αφήνεται να φουσκώσει μετά το ζύμωμα ενώ η πίτσα ψήνεται αμέσως.

Η focaccia είναι μαστιχωτή και μαλακή στο κέντρο και εξαιρετικά τραγανή στο εξωτερικό. Για καλύτερο αποτέλεσμα, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλιτζάνια (480ml) ζεστό νερό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαία ή ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1/4 φλιτζάνι (60ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 5 φλιτζάνια ( 620 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο συν επιπλέον για το αλεύρωμα του πάγκου και των χεριών

Για την επικάλυψη

  • 5 κουταλιές της σούπας (75ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 – 4 κουταλιές στη σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα όπως βασιλικός, θυμάρι και δεντρολίβανο
  • χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπήστε στο μπολ του μίξερ 1 φλιτζάνι νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Σκεπάστε και αφήστε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
  • Προσθέστε το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και 1 φλιτζάνι αλεύρι (130 γρ.). Ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα για 20 δευτερόλεπτα και έπειτα προσθέστε 3 1/2 φλιτζάνια (440 γρ.) αλεύρι. Χτυπήστε για 2 λεπτά. Εάν η ζύμη εξακολουθεί να κολλάει στα πλαϊνά του μπολ προσθέστε ακόμη μισό φλιτζάνι (60 γρ.) αλεύρι.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε το μείγμα για 5 λεπτά. Εάν η ζύμη συνεχίζει να κολλάει ρίξτε 1 κουταλιά του γλυκού αλεύρι στον πάγκο ή πάνω στη ζύμη για να έχετε μια απαλή, ελαφρώς κολλώδη ζύμη.
  • Αλείψτε ένα μπολ με λάδι και τοποθετήστε μέσα τη ζύμη. Γυρίστε τη για να λαδωθεί όλη η επιφάνειά της. Καλύψτε το μπολ με αλουμινόχαρτο, πλαστική μεμβράνη ή μια πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 -3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αλείψτε ένα μεγάλο ταψί με 2 κουταλιές της σούπας λάδι γενναιόδωρα.
  • Όταν η ζύμη είναι έτοιμη τοποθετήστε τη στο ταψί, απλώστε τη και ισιώστε τη για να χωρέσει στο ταψί. Μην σκίζετε τη ζύμη. Αν συρρικνώνεται, σκεπάστε τη με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  • Τοποθετήστε τη ζύμη σκεπασμένη στο ψυγείο για 1 έως 24 ώρες. Όσο περισσότερο ξεκουραστεί τόσο πιο νόστιμη γίνεται.
  • Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου καλυμμένη, καθώς προθερμαίνετε το φούρνο στους 230℃ και ετοιμάζεται την επικάλυψη.
  • Ανακατέψτε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα μυρωδικά.
  • Απλώστε τη ζύμη καλά στο ταψί και περιχύστε το ελαιόλαδο με τα μυρωδικά από πάνω. Πασπαλίστε από πάνω με χοντρό αλάτι και μαύρο πιπέρι.
  • Ψήστε για 20 – 23 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά από πάνω.
  • Κόψτε τη και σερβίρετε ζεστή ή αφήστε τη να έρθει στη θερμοκρασία δωματίου.
  • Κόψτε την εναπομείναν focaccia και αποθηκεύστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για 2 μέρες ή για 1 εβδομάδα στο ψυγείο.

Καλή σας όρεξη