Η παέγια είναι ένα κλασσικό ισπανικό πιάτο με ρύζι, σαφράν, λαχανικά, κοτόπουλο και θαλασσινά μαγειρεμένα και σερβρισμένα σε ένα τηγάνι. Προέρχεται από την Βαλένθια, και αναγνωρίζεται ως εθνικό φαγητό της Ισπανίας με πολλές διαφορετικές παραλλαγές.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με λουκάνικο τσορίθο κομμένο σε φέτες. Επίσης μπορείτε να παραλείψετε το κρέας και τα θαλασσινά και να προσθέσετε επιπλέον λαχανικά , όπως αγκινάρα, πράσινα φασόλια, μανιτάρια, ελιές και σπαράγγια για να πάρετε μια χορτοφαγική παέγια.
Η κλασσική παέγια της Βαλένθια γίνεται με κουνέλι, κοτόπουλο, αγκινάρες και πράσινα φασόλια.
ΥΛΙΚΑ
- 1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 πιπεριά κομμένη σε κύβους (μπορείτε να βάλετε 1/2 κόκκινη και 1/2 πράσινη)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, γλυκιά ή καπνιστή
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 4 μπούτια κοτόπουλο χωρίς κόκκαλα και πέτσα κομμένα σε κομμάτια
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
- 5 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλο
- 1/2 φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο
- 1/2 κιλό μεγάλες γαρίδες, ξεφλουδισμένες με την ουρά
- 1/2 κιλό μύδια, χτένια ή άλλο οστρακοειδές καθαρισμένα
- 250 γραμμάρια ροδέλες καλαμαριού
- Λεμόνι για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίξτε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο. Μαγειρέψτε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε την ψιλοκομμένη ντομάτα, την πάπρικα, τον κρόκο Κοζάνης, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 5 λεπτά.
- Προσθέστε το λευκό κρασί και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται.
- Βάλτε στο τηγάνι το κοτόπουλο, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ρύζι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό.
- Ρίξτε το ζωμό κοτόπουλου σιγά σιγά γύρω από το τηγάνι και κουνήστε το τηγάνι για να πάρει το ρύζι μια ομοιόμορφη στρώση. (Μην ανακατεύετε το μείγμα!).
- Φέρτε το μείγμα σε βράση. Έπειτα μειώστε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή. Ανακινήστε απαλά το τηγάνι μπρος – πίσω μόνο 1 ή 2 φορές κατά το μαγείρεμα. (Μην ανακατεύετε το ρύζι για να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα στον πάτο.)
- Μαγειρέψτε για περίπου 15 – 18 λεπτά χωρίς καπάκι και στη συνέχεια φωλιάστε τις γαρίδες, τα όστρακα και τα καλαμάρια στο μείγμα. Πασπαλίστε από πάνω τον αρακά και μαγειρέψτε χωρίς να ανακατεύσετε για 5 λεπτά. Πρέπει να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού και το ρύζι στην επιφάνεια να είναι τρυφερό. (Αν το ρύζι δεν έχει ψηθεί, προσθέστε 1/4 φλιτζάνι νερό ή ζωμό).
- Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και σκεπάστε το με ένα καπάκι ή αλουμινόχαρτο. Τοποθετήστε μια πετσέτα από πάνω και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
- Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό και φέτες λεμονιού.
Καλή σας όρεξη.