Θρεπτικό φακόρυζο με ρύζι Basmati

Ποια είναι η διατροφική του αξία φακόρυζου;

Με πρωτεΐνη αυξημένης βιοδιαθεσιμότητας εξαιτίας της αλληλοσυμπλήρωσης αμινοξέων, υψηλής περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες, ιχνοστοιχεία, όπως χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, βιταμίνες κυρίως συμπλέγματος Β (που συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων καθώς και της νευρική λειτουργίας) και ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε από το προστιθέμενο ελαιόλαδο, αλλά και πληθώρα άλλων αντιοξειδωτικών παραγόντων, τόσο από τις φακές όσο και από τη δάφνη, τη ρίγανη και τα άλλα διάφορα μπαχάρια.

Τελικά, το φακόρυζο είναι μια αρκετά καλή επιλογή για αποκατάσταση καθώς παρέχει τη σωστή αναλογία πρωτεΐνης :υδατανθράκων και μάλιστα στη σωστή ποσότητα, δηλαδή 1 μερίδα παρέχει κατά προσέγγιση 25g πρωτεΐνης και 75g υδατάνθρακα.

ΥΛΙΚΑ

για 6 μερίδες φακόρυζο 

  • 1 πακέτο φακές (500 γραμμάρια άβραστο)
  • 100g ρύζι  μπασμάτι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • Τομάτα φρέσκια και 1 πελτές συμπυκνωμένος
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 2-3 φύλλα δάφνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις φακές
  • Τις βράζουμε σε νερό που τις σκεπάζει και μόλις μαλακώσουν τις στραγγίζουμε
  • Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι
  • Προσθέτουμε τις φακές και νερό ζεστό (τουλάχιστον 1 λίτρο)
  • Προσθέτουμε και το σκόρδο, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα
  • Προσθέτουμε την τομάτα και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά
  • Τα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε το ρύζι  και ανακατεύουμε
  • Ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη
  • Αφήνουμε για 10 λεπτά να σιγοβράσει

Καλή σας όρεξη