Θρεπτικά συστατικά: Ορισμοί και γλωσσάρι (Μέρος 1ο)

Οι συσκευασίες των τροφίμων που αγοράζονται καθημερινά πρέπει βάση νόμου να έχουν ετικέτα με όλα τα διατροφικά στοιχεία που περιέχει το προϊόν. Ωστόσο, μικρό ποσοστό των ανθρώπων γνωρίζουν τις έννοιες και του ορισμούς των θρεπτικών συστατικών που περιγράφονται.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε για να κατανοήσετε καλύτερα τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε.

Θερμίδες: Ο αριθμός των θερμίδων που αναγράφεται σε μια ετικέτα τροφίμων σας ενημερώνει για το πόσες θερμίδες περιέχει μια μερίδα του προϊόντος. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και μικρές συσκευασίες περιέχουν συχνά περισσότερες από μία μερίδα.

Υδατάνθρακες: Ένα σάκχαρο ή άμυλο όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια ή γαλακτοκομικά που χρησιμοποιεί ο οργανισμός ως κύρια πηγή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες έχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Χοληστερόλη: Ζωτικής σημασίας για την κατασκευή ορμονών και κυτταρικών μεμβρανών. Το σώμα παράγει το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης που χρειάζεται. Η χοληστερόλη αναγράφεται κάτω από τις πληροφορίες για το λίπος σε μια διατροφική ετικέτα.

Καθημερινή αξία πρόληψης: Δείχνει το ποσοστό ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού σε ένα τρόφιμο με βάση μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας δίνει μια ιδέα για τη συμβολή των θρεπτικών συστατικών ενός τροφίμου στη διατροφή σας. Το 8% θεωρείται γενικά καλό ποσοστό.

Φυτικές ίνες: Είναι το μέρος των φυτικών τροφών που δεν μπορεί να χωνευτεί από τον οργανισμό. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να χορτάσετε, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στις τακτικές κενώσεις. Ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον 25 με 38 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως. Για να θεωρείται πλούσιο σε φυτικές ίνες, ένα φαγητό πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5 γραμμάρια ανά μερίδα.

Εμπλουτισμένο: Στα εμπλουτισμένα τρόφιμα προστίθενται θρεπτικά συστατικά για να αντικαταστήσουν αυτά που χάνονται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Οι βιταμίνες Β, για παράδειγμα, χάνονται όταν το σιτάρι μεταποιηθεί σε λευκό αλεύρι, έτσι αυτά τα θρεπτικά συστατικά προστίθενται αργότερα.

Εμπλουτισμένο: Στα εμπλουτισμένα τρόφιμα έχουν προστεθεί θρεπτικά συστατικά που δεν υπήρχαν αρχικά. Το γάλα, για παράδειγμα, είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που βοηθά να απορροφήσετε το ασβέστιο του γάλακτος.

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη: Γλυκαντικό που χρησιμοποιείται συχνά αντί για ζάχαρη στην παρασκευή τροφίμων.

Υδρογονωμένο: Η υδρογόνωση μετατρέπει ένα υγρό λίπος όπως το φυτικό έλαιο σε ένα ημιστερεό, πιο σταθερό λίπος, όπως η μαργαρίνη. Τα περισσότερα έλαια υδρογονώνονται μόνο εν μέρει, γεγονός που δημιουργεί επιβλαβή τρανς λιπαρά που μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη.

Λεκιθίνη: Χρησιμοποιείται ως αραιωτικό, συντηρητικό ή γαλακτωματοποιητής σε σοκολάτες, προϊόντα για ψήσιμο και καλλυντικά. Οι κρόκοι αυγών, τα φασόλια σόγιας, τα ψάρια και άλλα τρόφιμα περιέχουν φυσικά λεκιθίνη.

Τροποποιημένο άμυλο τροφίμων: Εκχυλισμένο από καλαμπόκι, πατάτα, σιτάρι και άλλα άμυλα, το τροποποιημένο άμυλο τροφίμων χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό, σταθεροποιητικό ή υποκατάστατο λίπους σε τρόφιμα όπως μείγματα επιδορπίων, σάλτσες και γλυκίσματα.

Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG): Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σαν το αλάτι. Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια ήπια αντίδραση μετά την κατανάλωση MSG, είναι γενικά ασφαλές όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες.

Μονοακόρεστα λιπαρά: Είναι ένα υγιές λίπος που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και ο αβοκάντο. Όταν χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τα κορεσμένα λίπη, μια δίαιτα πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στη διατροφή σας μπορεί να είναι μονο- και πολυακόρεστο. Όλα τα λιπαρά έχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.