Το ρυζόγαλο είναι το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων, που μοσχοβολάει φρέσκο γάλα, αρωματική βανίλια και κανέλα.
Το μυστικό της επιτυχίας για το ρυζόγαλο δεν βρίσκεται στα υλικά, που είναι και θα είναι πάντα τα ίδια βασικά συστατικά (γάλα, ρύζι και ζάχαρη) αλλά ο τρόπος και ο χρόνος βρασμού. Όταν το γάλα πάρει βράση, η φωτιά χαμηλώνει, η κατσαρόλα σκεπάζεται και το ρυζόγαλο σιγοβράζει για περίπου 20-25 λεπτά. Ο κοχλασμός καταστρέφει τη συνταγή. Εάν το ρυζόγαλό σας κοχλάζει χαμηλώστε ακόμη περισσότερο τη φωτιά. Το ρυζόγαλό είναι έτοιμο να μπει στο μπολ όταν το ρύζι είναι μαλακό και το μείγμα χυλωμένο.
Η πρόκληση της συνταγής είναι να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας και να μαλακώσει το ρύζι, αλλά όχι να λιώσει. Πρέπει να υπάρχει μια υποψία από τη γεύση του γάλακτος, χωρίς να επισκιάζει τα υπόλοιπα υλικά, και να αναδυθούν τα αρώματα της βανίλιας ή του λεμονιού. Το πιο σημαντικό είναι να χυλώσει αλλά να μην κολλήσει το ρυζόγαλο στην κατσαρόλα.
ΥΛΙΚΑ
- 750 ml γάλα
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. φρουΐ γλασέ
- 3 αβγά
- 2 δόσεις βανιλίνη
- 150 γρ. ρύζι καρολίνα
- 300 ml νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- Μaple syrup ή πετιμέζι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160⁰C και βράζουμε το ρύζι με το νερό και το αλάτι για 15 λεπτά. Έπειτα το στραγγίζουμε.
- Βουτυρώνουμε καλά μια πυρίμαχη φόρμα.
- Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανιλίνη.
- Ρίχνουμε τα φρουΐ γλασέ και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ατομικά πυρίμαχα φορμάκια και ψήνουμε περίπου 1 ½ ώρα σε μπεν μαρί μέχρι να πήξει το ριζόγαλο και να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα η επιφάνεια.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και το τοποθετουμε στο ψυγείο για 1 ½ – 2 ώρες πριν σερβίρουμε.
- Ρίχνουμε στην επιφάνεια 1 -2 κ.σ. maple syrup ή πετιμέζι και αν θέλουμε λίγη τριμμένη κανέλα.
Καλή σας όρεξη.