Η κρέπα, είναι ένα είδος πολύ λεπτής τηγανίτας φτιαγμένη συνήθως από χυλό αλεύρου. Η λέξη κρέπα προέρχεται από τη γαλλική crêpe που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική crispa. Η κατανάλωσή της είναι διαδεδομένη σε όλη τη Γαλλία και θεωρείται εθνικό έδεσμα.
Οι κρέπες παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα και μπορούμε να τις ετοιμάσουμε με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Εμείς σας παραδίδουμε την καλύτερη συνταγή. Η συγκεκριμένη συνταγή παραμένει ίδια είτε φτιάχνετε γλυκές, είτε αλμυρές.
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτάλι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
- 1 ½ κούπα γάλα
- 2 αυγά
- 3 κουτάλια της σούπας λάδι ή λιωμένο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε λίγο με έναν αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά και το λάδι ή το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα (μπορούμε να έχουμε σβώλους, αλλά όχι ορατό αλεύρι στην επιφάνεια ή μεγάλα κομμάτια στο βάθος).
- Βρίσκουμε ένα μεγάλο (ή και μικρό για mini κρέπες) αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε στο μάτι να ζεσταθεί (χωρίς λάδι) σε μέτρια φωτιά.
- Με μία μικρή κούπα ή ιδανικά μία κουτάλα (από αυτές που σερβίρουμε σούπες) τοποθέτουμε μια δόση μείγματος στο ζεστό τηγάνι μας.
- Μόλις η κρέπα μας είναι έτοιμη να τη γυρίσουμε, θα ξεκολλάει μόνη της από το τηγάνι.
- Αν η κρέπα μας δε ξεκολλάει, δεν προσπαθούμε να τη γυρίσουμε.
- Προσέχουμε να χρησιμοποιούμε σπάτουλα από ξύλο ή σιλικόνη για να γυρίσουμε τις κρέπες, έτσι ώστε να μη χαλάσουμε το αντικολλητικό μας τηγάνι.
- Μόλις γυρίσουμε την κρέπα αφήνουμε να ψηθεί μερικά λεπτά και από την άλλη μεριά, και ύστερα την τοποθετούμε σε ένα πιάτο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με μία ακόμα δόση ζύμης, μέχρι αυτή τη τελειώσει.
- Δεν υπάρχει πρόβλημα με το να γυρίσουμε τις κρέπες πάνω από 1-2 φορές. Ανάλογα το πόσο τραγανές ή μαλακές τις θέλουμε.
Καλή σας όρεξη.