Για να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή για muffins με μύρτιλα και βατόμουρα θα χρειαστείτε μόνο ένα μπολ.
Τα βατόμουρα και τα μύρτιλα μπορούν να είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα και η προσθήκη τους γίνεται σε όποια μορφή και αν τα έχετε αγοράσει.
Χρησιμοποιείστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης αλεύρι ολικής άλεσης ή ένα μείγμα αλεύρου χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, αυτό θα επηρεάσει ελαφρώς την υφή των μάφιν.
Επίσης, το γάλα που είναι το υγρό στοιχείο της συνταγής μπορεί να είναι είτε ζωικής προέλευσης (αγελαδινό, κατσικίσιο), είτε φυτικής (βρώμης, αμυγδάλου, καρύδας).
ΥΛΙΚΑ
- 1 ½ φλιτζάνι (195 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- ¾ φλιτζάνι (150 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη, συν 1 κουταλιά της σούπας για την κορυφή πριν το ψήσιμο.
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
- 1/3 φλιτζάνι (80ml) λάδι.
- 1 μεγάλο αυγό.
- 1/3 – ½ φλιτζάνι γάλα.
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.
- 200 γραμμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα και μύρτιλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200οC.
- Αναμείξτε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε ένα φλιτζάνι προσθέστε το αυγό, το λάδι, το γάλα και τη βανίλια και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το μείγμα γάλακτος στο μπολ με τα στερεά υλικά και αναμείξτε τα με ένα πιρούνι. Μην ανακατέψετε υπερβολικά.
- Τέλος προσθέστε τα μούρα στο μείγμα.
- Μοιράστε τη ζύμη σε κουπάκια για μάνιφ και πασπαλίστε ζάχαρη στην κορυφή τους.
- Ψήστε για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να μην υπάρχει υγρασία στις κορυφές τους.
Για να τα αποθηκεύσετε αφού κρυώσουν, τοποθετήστε τα σε πλαστική σακούλα, σφραγίστε την και φυλάξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 2 -3 μέρες. Για να παγώσουν, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο ή σε σακούλες κατάψυξης και καταψύξτε για 3 μήνες.
Καλή σας όρεξη.