Ελληνικές ποικιλίες φακής

Η φακή είναι ένα από τα όσπρια που καλλιεργούνται στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Είναι μια παραγωγή η οποία προσαρμόζεται εύκολα στα διάφορα κλίματα και την προτιμούν πλέον για βιολογική καλλιέργεια.

Για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων χρειάζεται φωσφορική λίπανση, ενώ προσθέτει στο έδαφος άζωτο το οποίο βοηθά την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς. Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες Β.

Στην χώρα μας οι ποικιλίες που προτιμούν οι καταναλωτές μπορούν να χωριστούν σε 2 κατηγορίες. Τις ψιλές με βάρος έως 50 γραμμάρια / 1000 σπόρους και τις χοντρές με βάρος 60 γραμμάρια και άνω / 1000 σπόρους.

Οι ποικιλίες φακής στην Ελλάδα είναι οι εξής:

‘Σάμος’

Είναι μια λεπτόσπερμη ποικιλία με βάρος 40 – 45 γραμμαρίων / 1000 σπόρους. Ο καρπός έχει χρώμα πράσινο ή υπόξανθο και έχει το μέγεθος φακού. Η ποσότητα σπόρου ανά στρέμμα είναι 9 – 10 κιλά για την βέλτιστη πυκνότητα φυτών ενώ η άνθισή του γίνεται σε 3 εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ανθεκτική στο κρύο έως -10℃ και η μέση απόδοσή της είναι 180 – 220 κιλά ανά στρέμμα σε ξηρικά χωράφια.

‘Δήμητρα’

Ακόμη μια λεπτόσπερμη ποικιλία με βάρος 34 – 40 γραμμάρια / 1000 σπόρους. Ο καρπός έχει σχήμα φακού με χρώμα ανοιχτό πράσινο ή απόξανθο. Η ποσότητα σπόρου ανά στρέμμα είναι 7 – 8 κιλά για την βέλτιστη πυκνότητα φυτών.

Μπορεί να προσαρμοστεί πολύ καλά σε όλα τα εδάφη της χώρας μας. Η ποικιλία ‘Δήμητρα’ είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες έως -10℃ και η μέση απόδοσή της είναι 150 – 20 κιλά ανά στρέμμα σε ξηρικά χωράφια.

‘Αθηνά’

Η τρίτη λεπτόσπερμη ποικιλία που καλλιεργείται στην Ελλάδα, με βάρος 35 – 40 γραμμάρια / 1000 σπόρους. Ο καρπός και εδώ έχει σχήμα φακού με χρώμα ανοιχτό πράσινο ή υπόξανθο. Η ποσότητα σπόρου ανά στρέμμα για τη βέλτιστη πυκνότητα των φυτών είναι 7 – 8 κιλά.

Το φυτό φτάνει έως 40 εκατοστά, γι’ αυτό καλό είναι η σπορά να γίνεται σε χωράφια που δεν έχουν πέτρες. Η μέση απόδοση είναι 180 – 200 κιλά ανά στρέμμα σε ξηρικά χωράφια.

‘Θεσσαλία’

Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι πλατύσπερμη με βάρος 60 – 65 γραμμάρια / 1000 σπόρους. Ο καρπός έχει πλατύ σχήμα με χρώμα ανοιχτό πράσινο ή υπόξανθο. Η ποσότητα σπόρου ανά στρέμμα για την βέλτιστη πυκνότητα των φυτών είναι 10 – 11 κιλά.

Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες έως -8℃ και η μέση απόδοσή της ανά στρέμμα είναι 150 – 180 κιλά σε ξηρικά χωράφια.

‘Ικαρία’

Η δεύτερη πλατύσπερμη ποικιλία που συναντάμε στην Ελλάδα με βάρος 75 – 85 γραμμάρια / 1000 σπόρους. Ο καρπός είναι πλατύς και μεγάλος με χρώμα πράσινο ανοιχτό ή υπόξανθο. Η ποσότητα σπόρου ανά στρέμμα για τη βέλτιστη πυκνότητα των φυτών είναι τα 11 – 12 κιλά.

Ανθεκτική ποικιλία σε θερμοκρασίες έως -10℃, ενώ είναι και αρκετά ανθεκτική στον περονόσπορο. Η μέση απόδοση ανά στρέμμα είναι 140 – 180 κιλά σε ξηρικά χωράφια.