Αν και θεωρείται μια λιχουδιά της βόρειας Αφρικής, το κουσκούς καταναλώνεται πλέον σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να το βρείτε σχεδόν σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και σε λαϊκές αγορές. Πρόκειται για ένα μεταποιημένο προϊόν από σιτηρά, φτιαγμένο από μικρές μπάλες σιταριού ή σιμιγδαλιού.
Εδώ θα βρείτε 5 οφέλη του κουσκούς για την υγεία και τη διατροφή σας.
- Πλούσιο σε σελήνιο
Ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά του κουσκούς είναι το σελήνιο.
Ένα μόνο φλιτζάνι κουσκούς περιέχει περισσότερο από το 60% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.
Το σελήνιο είναι ένα βασικό μέταλλο με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα να αναδομήσει τα κατεστραμμένα κύτταρα και να μειώσει την φλεγμονή.
Παίζει επίσης ρόλο στην υγεία του θυρεοειδούς, αφού είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, την προστασία του και τη συμβολή του στην παραγωγή ορμονών.
Το σελήνιο στο κουσκούς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τη φλεγμονή και την οξειδωτική πίεση στο σώμα. Η αντιοξειδωτική λειτουργία του μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση ης συσσωρευμένης πλάκας και της ‘κακής’ LDL χοληστερόλης στις φλέβες και τα τοιχώματα των αρτηριών.
- Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρκινικού κινδύνου
Το σελήνιο στο κουσκούς μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου. Μια ανασκόπηση 69 μελετών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 350.000 ανθρώπων, έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένους τύπους καρκίνου, αν και η επίδραση σχετίζεται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σελήνιο, παρά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.
Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει συγκεκριμένα την έλλειψη σεληνίου με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων σεληνίου, σε συνδυασμό με βιταμίνες C και E, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το σελήνιο στο κουσκούς μπορεί επίσης να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ τα αυξημένα επίπεδα σεληνίου στο αίμα ενισχύουν την ανοσοαπόκριση, μια ανεπάρκεια μπορεί να βλάψει τα ανοσοκύτταρα και τη λειτουργία τους.
Το σελήνιο παίζει επίσης ρόλο στην αναγέννηση των βιταμινών C και Ε, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης
Περίπου τα ο16-20% του σώματος αποτελείται από πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούνται από αμινοξέα. Τα αμινοξέα εμπλέκονται σχεδόν σε κάθε μεταβολική διαδικασία στο σώμα σας.
Άρα είναι σημαντικό να καταναλώνετε πρωτεΐνες από ζωικές ή / και φυτικές πηγές. Το κουσκούς είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, παρέχοντας 6 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.
Ωστόσο, οι φυτικές πρωτεΐνες παρέχουν μόνο ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία, εξαιρώντας τη σόγια και την κινόα, θεωρούνται ελλιπή.
Η φυτική πρωτεΐνη είναι απαραίτητη σε χορτοφαγικές και βίγκαν δίαιτες, καθιστώντας το κουσκούς μία καλή επιλογή τροφής. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλες φυτικές πρωτεΐνες για να εξασφαλισθεί η λήψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων.
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου και θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
- Πολύ εύκολο να προετοιμαστεί
Το κουσκούς θεωρείται μια υγιεινή εναλλακτική των ζυμαρικών, αφού παράγεται από αλεύρι ολικής άλεσης.
Κατάλληλα μαγειρεμένο, το κουσκούς είναι ελαφρύ και αφράτο. Ακόμη, τείνει να παίρνει τη γεύση άλλων συστατικών, καθιστώντας το πολύ ευπροσάρμοστη τροφή.
Επιπλέον, είναι αρκετά εύκολο στην προετοιμασία. Απλά βάλτε το σε μια κατσαρόλα, προσθέστε νερό ή ζωμό, βράστε το και ανακατέψτε συγχρόνως με ένα πιρούνι.
Το κουσκούς μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες ή να σερβιριστεί σαν συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή λαχανικά.
Τέλος, μπορεί να συνδυαστεί με άλλα δημητριακά όπως κινόα, καστανό ρύζι και λαχανικά, για να προσθέσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αμινοξέα στη διατροφή σας.
Μειονεκτήματα
Παρ’ όλο που το κουσκούς θεωρείται πολύ θρεπτικό, υπάρχουν και εδώ κάποια μελανά σημεία.
Μεγάλη περιεκτικότητα γλουτένης
Λόγω της παρασκευής του από αλεύρι ολικής άλεσης, το κουσκούς περιέχει υψηλά επίπεδα γλουτένης, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη.
Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα
Αν και το κουσκούς περιέχει περιορισμένες ποσότητες πρωτεΐνης που μειώνει το σάκχαρο, είναι αρκετά υψηλό σε υδατάνθρακες, με 36 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.
Τα άτομα με προβλήματα σακχάρου στο αίμα ή διαβήτη πρέπει να προσέχουν όταν καταναλώνουν τρόφιμα με μέτρια έως υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν διάφορες αρνητικές επιδράσεις στην υγεία του ατόμου.
Η κατανάλωση κουσκούς με άλλες πηγές πρωτεΐνης ή τροφές πλούσιες σε διαλυτές ίνες είναι ιδανική για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.