Το κομμένο μπιζέλι από τον οποίο προέρχεται η πράσινη φάβα, ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων. Τα σπασμένα μπιζέλια καλλιεργούνται αποκλειστικά για ξήρανση. Συλλέγονται ως σπόροι και στη συνέχεια αποξηραίνονται. Μόλις στεγνώσουν, αφαιρείται η εξωτερική φλούδα και κόβονται στη μέση.
Θρεπτική αξία των κομμένων μπιζελιών
Τα μπιζέλια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Παρέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα όπως ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Η διατροφική αξία του μπιζελιού ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της μερίδας και τον τρόπο μαγειρέματος. Η θρεπτική αξία 100 γραμμαρίων πράσινης φάβας βρασμένης χωρίς αλάτι είναι:
- Θερμίδες: 118
- Λιπαρά: 0,4 γραμμάρια
- Νάτριο: 2 mg
- Υδατάνθρακες: 21,1 γραμμάρια
- Φυτικές Ίνες: 8,3 γραμμάρια
- Σάκχαρα: 2,9 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 8,3 γραμμάρια
Τα σπασμένα μπιζέλια θεωρούνται τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με γλυκαιμικό φορτίο περίπου 10. Δεδομένου ότι το γλυκαιμικό φορτίο ενός συγκεκριμένου τροφίμου βοηθά στην πρόβλεψη του πως θα επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, άτομα με διαβήτη μπορούν να βοηθηθούν από την κατανάλωση πράσινης φάβας.
Οφέλη για την υγεία
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Όσπρια όπως ο αρακάς, οι φακές και τα φασόλια συνδέονται με οφέλη για την υγεία της καρδιάς, όπως μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι τα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, υπάρχει απουσία μελετών που να χρησιμοποιούν αποξηραμένα μπιζέλια.
Μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων
Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως ο αρακάς, συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι διαιτητικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι διαιτητικές ίνες στα κομμένα μπιζέλια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε μειωμένο κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου.
Βοηθά στη διαχείριση του βάρους
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα όσπρια όπως ο αρακάς επηρεάζουν τον κορεσμό και την διαχείριση του βάρους.
Μειώνει την φλεγμονή
Τα μπιζέλια διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Η μείωση της φλεγμονής μέσω της διατροφής μπορεί να συμβάλει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αλλεργίες
Άτομα με αλλεργίες στον αρακά ή στα όσπρια μπορεί να εμφανίσουν διατροφικές αλλεργίες στην πράσινη φάβα. Επίσης, άτομα αλλεργικά στα φιστίκια μπορούν να έχουν αλλεργία στο σπασμένο μπιζέλι.