Η μηλόπιτα είναι αρτοσκεύασμα που περιλαμβάνει βάση τάρτας από τριφτή ζύμη γεμισμένη με μήλα. Η βάση μπορεί να προψυθεί προτού γεμιστεί. Η γέμιση περιλαμβάνει μήλα ξεφλουδισμένα, αποπυρηνωμένα, και κομμένα σε φετάκια, ψιλοκομμένα ή τριμμένα, αναμειγμένα με ζάχαρη.
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη
- 200 γρ. σπορέλαιο
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 550 γρ. αλεύρι
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
- 5 μήλα πράσινα
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. αμύγδαλα, με φλούδα, χοντροκομμένα
- 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη, ή γαρίφαλο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφαιρούμε τη φλούδα από τα μήλα μας.
- Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό του τρίφτη πάνω σε μια πετσέτα.
- Στύβουμε ελαφρά να φύγουν αρκετά από τα ζουμιά τους.
- Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα μήλα μας.
- Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλλα. Αναμιγνύουμε με ένα κουτάλι.
- Αφήνουμε το μίγμα των μήλων στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε για τη μηλόπιτα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα.
- Λαδώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 25 εκ. με αποσπώμενη βάση. Τοποθετούμε κουταλιές-κουταλιές τη μισή ζύμη μας στον πάτο από το ταψάκι, δημιουργώντας το πρώτο στρώμα της πίτας.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα των μήλων, να πάει παντού, και από πάνω τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50΄.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 30΄.
- Αφαιρούμε από τη φόρμα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη.