Γιατί να τρώτε σπόρους chia

Τα τελευταία χρόνια  οι σπόροι chia έχουν μπει δυναμικά στο πιάτο και τη διατροφή μας, τουλάχιστον όσων ακολουθούν μια πιο υγιεινή και εναλλακτική διατροφή. Η υψηλή τους διατροφική αξία και η πρωτεΐνη τους συμβάλλει σε πολλά, μεταξύ των οποίων ένα γερό ανοσοποιητικό και μυϊκή δύναμη.

Συμβάλλουν σε γερά οστά

Περίπου 30 γραμμάρια σπόρων chia μας χαρίζουν το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου, το οποίο μας είναι απαραίτητο καθημερινά για την υγεία των οστών και των δοντιών. Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε βόριο, άλλο ένα μέταλλο-κλειδί που συνεργάζεται για την καλύτερη υγεία του σκελετικού και χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα στην οστεοαρθρίτιδα, που σημαίνει ότι οι σπόροι chia αποτελούν μια καλή επιλογή και για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 εντάσσονται στα καλά λιπαρά και είναι σημαντικά στη διατροφή. Η επαρκής λήψη τους καθημερινά παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ χρειάζονται και στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών όπως η Α, η D, η Κ και η Ε. Σε 2 κουταλιές της σούπας σπόρων chia, η περιεκτικότητα των ωμέγα-3 φτάνει τα 5 γραμμάρια, δηλαδή ακόμη περισσότερο και από τον λιναρόσπορο, άλλη μια πλούσια πηγή.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αυξάνουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας, οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά και βοηθούν στο να αισθανόμαστε κορεσμό για περισσότερη ώρα, άρα και να μην πεινάμε σύντομα. Οι σπόροι chia περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και βοηθούν σημαντικά σε περιόδους προσπάθειας απώλειας κιλών, ενώ παίζουν ρόλο και στην αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας και πεπτικών διαταραχών. Οι σπόροι chia μας παρέχουν περίπου το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φυτικών ινών σε μια μερίδα και με το να προσθέσετε 2 κουταλιές της σούπας στα δημητριακά, τα smoothies ή το φαγητό, αυξάνετε εύκολα την ημερήσια κατανάλωσή τους.

Παρέχουν πρωτεΐνη

Περίπου το 23% των θερμίδων των σπόρων chia προέρχεται από την πρωτεΐνη τους κι αν καταναλώσετε περίπου 60 γραμμάρια, θα λάβετε 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, τη στιγμή που η ημερήσια πρόσληψη κυμαίνεται από 46 μέχρι 56 γραμμάρια για τους ενήλικες. Περιέχουν, μάλιστα, όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε εύπεπτη μορφή και μας προσφέρουν όλα τα οφέλη της πρωτεΐνης, από ενέργεια και κορεσμό, μέχρι αποκατάσταση ιστών και χτίσιμο μυών, αποτελώντας μια εξαιρετική πηγή που μπορούν να αξιοποιήσουν και οι χορτοφάγοι και vegan.

Κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες έχει φανεί ότι κάνουν καλό στην αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης, που σημαίνει ότι οι σπόροι chia, ως καλή πηγή φυτικών ινών, βοηθούν στη μείωση των παραπάνω και στην καλύτερη υγεία της καρδιάς. Ακόμη, παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, πάλι χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, και στις περιπτώσεις φλεγμονής, μειώνοντας τον κίνδυνο φλεγμονοδών παθήσεων όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και παχυσαρκίας.