Γιατί να εντάξουμε το λιναρόσπορο στην διατροφή μας

Ο λιναρόσπορος αποτελεί μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας.

Αυτοί οι μικροί χρυσοί ή καστανόχρωμοι σπόροι διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα.

Μπορούν να καταναλωθούν ολόκληροι ή να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή λαδιού από λιναρόσπορο, εκχυλισμάτων λιναρόσπορου, αλευριού και προϊόντων διατροφής, όπως dressing για σαλάτες.

Ο λιναρόσπορος έχει προωθηθεί ως μια υγιεινή και μερικές φορές φαρμακευτική ουσία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Κάνει πιο γερή την καρδιά

Το έλαιο του λιναρόσπορου, το λεγόμενο Λινέλαιο μειώνει την αυξημένη πίεση του αίματος σε άτομα που έχουν υπέρταση λόγω της παρουσία μιας ουσίας παρόμοιας με την Προσταγλανδίνη Ε1.

Βοηθός του πεπτικού συστήματος

Είναι το πιο ανώδυνο υπακτικό και θεραπευτικό προϊόν για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς και για τον βλεννογόνο του στομάχου. Μελέτες σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας έδειξαν ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου βοηθά στην αύξηση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου.

Κατά του καρκίνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος κατέχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και του μαστού. Το όφελος βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιγνάνες, οι οποίες πιστεύεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων. Επιπλέον, καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή και το χρόνιο οξειδωτικό στρες τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου.

Βοηθά στη μείωση του βάρους

Ο λιναρόσπορος διαστέλλεται όταν προσλαμβάνεται, δημιουργώντας ένα αίσθημα κορεσμού. Έτσι καταναλώνοντας λιναρόσπορο 30 λεπτά πριν από το γεύμα, σας βοηθά να ελέγξετε πιο εύκολα να την όρεξή σας.

Ιδανικό για τους διαβητικούς

Είναι μια τροφή με μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τους διαβητικούς και όσους πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα των σακχάρων στη διατροφή τους. Ο λιναρόσπορος είναι ένα τρόφιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και νάτριο και αποτελεί καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και κυρίως α-λινολεϊκό οξύ (ALA), μαγνησίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγγανίου, φυτικών ινών και βιταμίνης Β6.

Συμβάλλει στην ομορφιά 

Η αντιφλεγμονώδης δράση του λιναρόσπορου, έχει αποτελέσματα και στην υγεία της επιδερμίδας, ενώ συμβάλει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, το λινέλαιο βοηθάει στα θαμπά και ξηρά μαλλιά καθώς και στην επούλωση πληγών και εκζεμάτων. Παράλληλα, η περιεκτικότητα του σε άλφα – λινολεϊκό οξύ και λιγνάνες έχει δείξει μια ευεργετική επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανοσολογική απόκριση.