Γαλατόπιτα χώρις φύλλο

Το σιμιγδάλι είναι μια σκόνη, παρόμοια με το αλεύρι, που χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές της ελληνικής κουζίνας και όχι μόνο. Πήρε το όνομα του από την αρχαία ελληνική λέξη σεμιδάλις που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας για ένα πολύ λεπτό και ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι φτιαγμένο από σιτάρι.

Το σιμιγδάλι στην ουσία φτιάχνεται από κομμάτια σπασμένου σιταριού τα οποία βρέχονται, αλέθονται, αποξηραίνονται και κοσκινίζονται.

Υπάρχουν δύο τύποι σιμιγδαλιού, το ψιλό και το χοντρό, με τα οποία φτιάχνονται διάφορα γλυκά όπως ο σιμγδαλένιος χαλβάς, το γαλακτομπούρεκο, το σάμαλι, ακόμη και η γλυκιά μπουγάτσα με κρέμα.

Παρακάτω θα δούμε πώς μπορούμε εύκολα κι απλά να παρασκευάσουμε γαλατόπιτα χωρίς φύλλο που μικροί και μεγάλοι λατρεύουν. Μυστικό της το καλό φρέσκο γάλα που αν μπορούμε να προμηθευτούμε, δίνει πραγματικά άλλη γεύση στην πίτα.

ΥΛΙΚΑ

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 200 γρμ ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρμ σιμιγδάλι ψιλό
  • 30 γρμ νισεστέ ή κορν φλάουρ
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ πορτοκαλιού ξύσμα
  • 50 γρμ βούτυρο κρύο σε κυβάκια

Για επικάλυψη:

  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας νερό

Για γαρνίρισμα (προαιρετικά):

  • κανέλα
  • άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά για να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το νισεστέ, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  • Παίρνουμε με την κουτάλα της σούπας αρχικά μια κουταλιά από το μείγμα του γάλατος και το ρίχνουμε στο μπολ, ανακατεύοντας καλά (για να μην ψηθούν τα αυγά). Συνεχίζουμε όμοια με άλλες δύο κουταλιές (μια-μια).
  • Μεταφέρουμε αντίστροφά το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα, αρχικά με μια-μια κουταλιά και έπειτα όλο μαζί, ενσωματώνοντας το με το γάλα στην κατσαρόλα.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
  • Όταν «κάθεται» στην ράχη της ξύλινης κουτάλας η κρέμα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κυβάκια ανακατεύοντας να λιώσει.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί 33 x 25 εκ, που έχουμε βουτυρώσει και ραντίσει με σιμιγδάλι.
  • Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ένα αυγό μαζί με λίγη ζάχαρη και νερό.
  • Προσθέτουμε το μείγμα πάνω από την κρέμα στο ταψί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, στις αντιστάσεις για 50 – 60 λεπτά.
  • Μετά από 30 λεπτά παρακολουθούμε κι αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ το χρώμα της γαλατόπιτας από πάνω.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν κόψουμε σε κομμάτια.
  • Σερβίρουμε με κοσκινισμένη άχνη και κανέλα.

Καλή σας όρεξη.