Η βάφλα είναι ένα γλύκισμα παρόμοιο με το κέικ της οποίας η ζύμη ψήνεται ανάμεσα σε δύο μεταλλικές πλάκες. Η ιστορία της ξεκινά περίπου στο 1200 μ.Χ. και η ευρεία διάδοσή της οφείλεται στους Σταυροφόρους οι οποίοι της εισήγαγαν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.
Ανά τους αιώνες, ανάλογα με την περιοχή παρασκευής τους εμφανίστηκαν βάφλες αρωματισμένες με καφέ, με μοσχοκάρυδο, με κάρδαμο ή με προσθήκη στο μείγμα γαρύφαλλου και ξύσματος λεμονιού.
Οι βάφλες κολοκύθας που σας προτείνουμε είναι φτιαγμένες με αλεύρι ολικής άλεσης και πουρέ κολοκύθας, ένα νόστιμο και υγιεινό συνδυασμό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Μπορείτε να διπλασιάσετε τα υλικά της συνταγής για να καταψύξετε μια παρτίδα και να την χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη μέρα της εβδομάδας.
ΥΛΙΚΑ
- 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 3/4 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι κονσέρβα πουρέ κολοκύθας
- 1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας ή λιωμένο βούτυρο
- 1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανάψτε τη βαφλιέρα σας για να προθερμαίνεται
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε με σύρμα το γάλα, τον πουρέ κολοκύθας, το λάδι, την καστανή ζάχαρη, τα αυγά και την βανίλια
- Προσθέστε τα υγρά υλικά στα ξηρά και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να ενωθούν. Αφήστε το κουρκούτι να ξεκουραστεί για 5 λεπτά
- Αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο την βαφλιέρα για να μην κολλήσει και επαναλάβετε πριν από το ψήσιμο κάθε βάφλας
- Χρησιμοποιήστε 1/4 φλιτζάνι ζύμης ανά βάφλα ή 2/3 φλιτζάνι ζύμης αν θέλετε να κάνετε βέλγικη βάφλα. Μαγειρέψτε ανάλογα με τις οδηγίες της βαφλιέρας καθώς κάθε συσκευή έχει διαφορετικό χρόνο ψησίματος
- Σερβίρετε ζεστή με βούτυρο, σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
Extra tips
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
- Προσθέστε 1 φλιτζάνι λιωμένη μαύρη σοκολάτα για να τις καταναλώσετε σαν επιδόρπιο
- Για να καταψύξετε τις ψημένες βάφλες, αφήστε τις πρώτα να κρυώσουν. Έπειτα τοποθετήστε τις σε μονές στρώσεις σε μια σακούλα κατάψυξης με λαδόκολλα ανάμεσα στις στρώσεις. Αφαιρέστε τον αέρα, σφραγίστε και τοποθετήστε τις στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να τις καταναλώσετε, τοποθετήστε τις στη βαφλιέρα για να ζεσταθούν ή βάλτε τις στο φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα μέχρι να ζεσταθούν
Καλή σας απόλαυση.