Αρσενικό στο ρύζι. Πρέπει να ανησυχείτε;

Το αρσενικό είναι ένα από τα πιο τοξικά στοιχεία στον κόσμο.

Στη διάρκεια του χρόνου, έχει διεισδύσει στην τροφική αλυσίδα και κατ’ επέκταση στις τροφές που καταναλώνουμε.

Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται, καθώς η εκτεταμένη ρύπανση αυξάνει τα επίπεδα αρσενικού στα τρόφιμα, θέτοντας σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Πρόσφατα, μελέτες έχουν εντοπίσει υψηλά επίπεδα αρσενικού στο ρύζι. Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία, δεδομένου ότι το ρύζι αποτελεί βασική τροφή για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πρέπει να ανησυχούμε; Ας ρίξουμε μια ματιά.

Τι είναι το αρσενικό;

Το αρσενικό είναι ένα τοξικό ιχνοστοιχείο, το οποίο συμβολίζεται με το σύμβολο As.

Συνήθως δεν βρίσκεται μόνος του. Αντίθετα, δεσμεύεται με άλλα στοιχεία σε χημικές ενώσεις.

Αυτές οι ενώσεις μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Οργανικό αρσενικό: κυρίως σε φυτικούς και ζωικούς ιστούς.

Ανόργανο αρσενικό: βρίσκεται σε βράχους και έδαφος ή διαλυμένο στο νερό. Αυτή είναι η πιο τοξική μορφή.

Και οι δύο μορφές είναι φυσικά παρούσες στο περιβάλλον, αλλά τα επίπεδα τους αυξάνονται λόγω ρύπανσης.

Για πολλούς λόγους, το ρύζι μπορεί να συσσωρεύσει σημαντική ποσότητα ανόργανου αρσενικού (η πιο τοξική μορφή) από το περιβάλλον.

Διατροφικές πηγές αρσενικού

Το αρσενικό βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα και τα ποτά, αλλά συνήθως βρίσκεται σε μικρές ποσότητες.

Αντίθετα, σχετικά υψηλά επίπεδα παρατηρούνται σε:

Μολυσμένο πόσιμο νερό: Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε πόσιμο νερό που περιέχει υψηλές ποσότητες ανόργανου αρσενικού. Αυτό είναι το πιο κοινό στη Νότια Αμερική και την Ασία.

Θαλασσινά: Τα ψάρια, οι γαρίδες, τα οστρακοειδή και άλλα θαλασσινά μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες οργανικού αρσενικού, τη λιγότερο τοξική μορφή. Ωστόσο, τα μύδια και ορισμένα είδη φυκιών μπορεί να περιέχουν και ανόργανο αρσενικό.

Ρύζι και τρόφιμα με βάση το ρύζι : Το ρύζι συσσωρεύει περισσότερο αρσενικό από άλλες καλλιέργειες τροφίμων. Στην πραγματικότητα, είναι η μοναδική μεγαλύτερη πηγή τροφής ανόργανου αρσενικού, η οποία είναι η πιο τοξική.

Έχουν ανιχνευθεί υψηλά επίπεδα ανόργανου αρσενικού σε πολλά προϊόντα με βάση το ρύζι, όπως:

 • Γάλα ρυζιού
 • Πίτουρο ρυζιού
 • Δημητριακά πρωινού με ρύζι
 • Δημητριακά ρυζιού
 • Κρακεράκια ρυζιού
 • Σιρόπι καφέ ρυζιού
 • Μπάρες δημητριακών που περιέχουν ρύζι και / ή σιρόπι από καστανό ρύζι

Γιατί το αρσενικό βρίσκεται στο ρύζι;

Το αρσενικό εμφανίζεται φυσικά στο νερό, το έδαφος και στους βράχους, αλλά τα επίπεδά του μπορεί να είναι υψηλότερα σε ορισμένες περιοχές από άλλες.

Εισέρχεται εύκολα στην τροφική αλυσίδα και μπορεί να συσσωρευτεί σε σημαντικές ποσότητες τόσο σε ζώα όσο και σε φυτά, μερικά από τα οποία καταναλώνονται από ανθρώπους.

Ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η ρύπανση από αρσενικό αυξάνεται.

Οι κύριες πηγές ρύπανσης από αρσενικό περιλαμβάνουν ορισμένα φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, συντηρητικά ξύλου, φωσφορικά λιπάσματα, βιομηχανικά απόβλητα, δραστηριότητες εξόρυξης, καύση άνθρακα και τήξη.

Το αρσενικό συχνά αποχετεύεται σε υπόγεια ύδατα, τα οποία είναι βαριά μολυσμένα σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Από τα υπόγεια ύδατα, το αρσενικό εμφανίζεται στο πηγάδι και σε άλλες πηγές νερού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πότισμα καλλιεργειών και μαγειρική.

Το ρύζι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μόλυνση αρσενικού, για τρεις λόγους:

 1. Καλλιεργείται σε πλημμυρισμένα πεδία (ορυζώνες) που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού άρδευσης. Σε πολλές περιοχές, αυτό το νερό άρδευσης είναι μολυσμένο με αρσενικό.
 2. Το αρσενικό μπορεί να συσσωρευτεί στο έδαφος των ορυζώνων, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.
 3. Το ρύζι απορροφά περισσότερο αρσενικό από το νερό και το έδαφος σε σύγκριση με άλλες κοινές καλλιέργειες τροφίμων.

Η χρήση μολυσμένου νερού για το μαγείρεμα είναι μια άλλη ανησυχία, επειδή οι κόκκοι ρυζιού απορροφούν εύκολα το αρσενικό από το μαγείρεμα όταν βράζονται.

Επιδράσεις του αρσενικού στην υγεία

Οι υψηλές δόσεις αρσενικού είναι έντονα τοξικές, προκαλώντας διάφορα δυσμενή συμπτώματα, ακόμη και θάνατο.

Το διαιτητικό αρσενικό είναι γενικά παρόν σε χαμηλές ποσότητες και δεν προκαλεί άμεσα συμπτώματα δηλητηρίασης.

Ωστόσο, η μακροχρόνια κατάποση ανόργανου αρσενικού μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας και να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Διάφορους τύπους καρκίνου.
 • Σκλήρυνση ή απόφραξη αιμοφόρων αγγείων (αγγειακή νόσο).
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).
 • Καρδιακή ασθένεια.
 • Διαβήτης τύπου 2.

Επιπλέον, το αρσενικό είναι τοξικό για τα νευρικά κύτταρα και μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε παιδιά και εφήβους, η έκθεση σε αρσενικό συσχετίζεται με:

 • Υποβαθμισμένη συγκέντρωση, μάθηση και μνήμη.
 • Μειωμένη νοημοσύνη και κοινωνική ικανότητα.

Ορισμένες από αυτές τις βλάβες μπορεί να βρίσκονται εκεί πριν από τη γέννηση. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη αρσενικού των εγκύων έχει αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών και παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη.

Είναι το αρσενικό στο ρύζι κάτι το ανησυχητικό;

Ναι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι το αρσενικό στο ρύζι είναι ένα πρόβλημα.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία σε όσους καταναλώνουν ρύζι κάθε μέρα σε σημαντικές ποσότητες.

Αυτό ισχύει κυρίως για ανθρώπους στην Ασία ή για άτομα με ασιατικές διατροφές.

Άλλες ομάδες που μπορούν να τρώνε πολλά προϊόντα ρυζιού είναι τα μικρά παιδιά και εκείνοι που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γάλα ή χωρίς γλουτένη. Τα παρασκευάσματα για βρέφη με βάση το ρύζι, τα κρακεράκια ρυζιού και το γάλα ρυζιού αποτελούν μερικές φορές ένα μεγάλο μέρος αυτών των διαίτων.

Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα λόγω του μικρού τους σωματικού μεγέθους. Ως εκ τούτου, η σίτιση δημητριακών ρυζιού κάθε μέρα μπορεί να μην είναι τόσο καλή ιδέα.

Επιπλέον ανησυχία είναι το σιρόπι καφέ ρυζιού, ένα γλυκαντικό που προέρχεται από ρύζι και μπορεί να είναι υψηλό σε αρσενικό. Συχνά χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα για βρέφη.

Φυσικά, δεν περιέχουν όλα τα ρύζια υψηλά επίπεδα αρσενικού, αλλά ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε αρσενικό, σε ένα συγκεκριμένο προϊόν ρυζιού, μπορεί να είναι δύσκολος (ή αδύνατος) χωρίς να μετρηθεί πραγματικά σε ένα εργαστήριο.

Πώς να μειώσετε το αρσενικό στο ρύζι

Η περιεκτικότητα του ρυζιού σε αρσενικό μπορεί να μειωθεί με το πλύσιμο και το μαγείρεμα του ρυζιού με καθαρό νερό χαμηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό.

Αυτό είναι αποτελεσματικό τόσο για το λευκό όσο και για το καστανό ρύζι, ενδεχομένως μειώνοντας την περιεκτικότητα σε αρσενικό έως και 57%.

Ωστόσο, αν το νερό μαγειρέματος είναι υψηλό σε αρσενικό, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να αυξήσει σημαντικά το περιεχόμενο αρσενικού.

Οι παρακάτω συμβουλές θα πρέπει να συμβάλλουν στη μείωση της περιεκτικότητας σε αρσενικό του ρυζιού σας:

 • Χρησιμοποιήστε άφθονο νερό κατά το μαγείρεμα.
 • Πλύνετε το ρύζι πριν το ψήσιμο. Αυτή η μέθοδος μπορεί να αφαιρέσει το 10-28% του αρσενικού.
 • Το καστανό ρύζι περιέχει υψηλότερες ποσότητες αρσενικού από το λευκό ρύζι. Εάν τρώτε μεγάλες ποσότητες ρυζιού, η λευκή ποικιλία μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.
 • Επιλέξτε αρωματικό ρύζι, όπως το basmati ή το jasmine.
 • Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε το ρύζι που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ξηρασίας. Η χρήση νερού μολυσμένου με αρσενικό είναι συχνότερη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η τελευταία και πιο σημαντική συμβουλή αφορά τη διατροφή σας στο σύνολό της. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαφοροποιήσει τη διατροφή σας τρώγοντας πολλά διαφορετικά τρόφιμα. Η διατροφή σας δεν θα πρέπει ποτέ να κυριαρχείται από ένα είδος τροφής.

Όχι μόνο αυτό εξασφαλίζει ότι παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, αλλά και σας εμποδίζει να πάρετε πάρα πολλά από ένα πράγμα.

Εν κατακλείδι

Το αρσενικό στο ρύζι αποτελεί σοβαρή ανησυχία για πολλούς ανθρώπους.

Ένα τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού βασίζεται στο ρύζι ως κύρια πηγή τροφής και εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να κινδυνεύουν να αναπτύξουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αρσενικό.

Τούτου λεχθέντος, εάν τρώτε ρύζι με μέτρο ως μέρος μιας ποικίλης διατροφής, δεν διατρέχετε κάποιο σοβαρό κίνδυνο.

Ωστόσο, εάν το ρύζι αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της διατροφής σας, βεβαιωθείτε ότι έχει αναπτυχθεί σε μια μη μολυσμένη περιοχή.