Η τάρτα είναι αρτοποίημα που περιλαμβάνει μία βάση από ζύμη ζαχαροπλαστικής γεμισμένη με κρέμα που μπορεί να είναι ζαχαροπλαστικής, σοκολάτας, μαρέγκα, λεμόνι ή άλλου είδους γαρνιρισμένο με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή φοντάν ζαχαροπλαστικής. Αποτελεί δημοφιλέστατο κέρασμα και εναλλακτικά σερβίρετε με μία ποικιλία από ταρτάκια, δηλαδή μινιατούρες τάρτας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από συνταγές για γλυκές και αλμυρές τάρτες.
Η καλή παρασκευή τάρτας διευκολύνεται από ειδικά σκεύη και εξοπλισμό μαγειρικής που προορίζονται ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Η φόρμα της τάρτας μπορεί να είναι στρογγυλή ή ορθογώνια, ενώ καλό θα ήταν η βάση της να είναι αντικολλητική και αποσπώμενη.
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι ‘Κούλα 55%’
- 1/2 κουτ. του γλυκού baking powder
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
- 2 κουτ. του γλυκού νερό
- λίγο αλάτι, για γεύση
Για την γέμιση:
- 300 γρ. κασέρι, κομμένο σε κύβους
- 300 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε κύβους
- 100 γρ. μπέικον, κομμένο σε φέτες
- 2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 αβγά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι με λίγα λιπαρά
- αλάτι και πιπέρι, για γεύση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τα υλικά της ζύμης, ξεκινώντας από το αλεύρι.
- Φορώντας γάντια, κάνουμε απαλό μασάζ στο μείγμα μας, πλάθοντας σταδιακά μία κολλώδης ζύμη σε σφαιρικό σχήμα.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Παράλληλα, σε ένα πλατύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον, μέχρι να ψηθεί και από τις δύο πλευρές.
- Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα τυριά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά και αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με τα αβγά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180⁰C και βουτυρώνουμε ελαφρά μία φόρμα για τάρτα.
- Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε σιγά σιγά τη ζύμη, σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο.
- Πιέζουμε με τον πλάστη, μέχρι να δημιουργηθεί ένα χοντρό φύλλο πάχους περίπου ενός εκατοστού.
- Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, μέχρι να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της.
- Προσθέτουμε τη γέμιση, απλώνοντας την ομοιόμορφα.
- Σκεπάζουμε την τάρτα με μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
- Ανοίγουμε το φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
Καλή σας όρεξη.