Αλμυρή τάρτα για όλη την οικογένεια

Η τάρτα είναι αρτοποίημα που περιλαμβάνει μία βάση από ζύμη ζαχαροπλαστικής γεμισμένη με κρέμα που μπορεί να είναι ζαχαροπλαστικής, σοκολάτας, μαρέγκα, λεμόνι ή άλλου είδους γαρνιρισμένο με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή φοντάν ζαχαροπλαστικής. Αποτελεί δημοφιλέστατο κέρασμα και εναλλακτικά σερβίρετε με μία ποικιλία από ταρτάκια, δηλαδή μινιατούρες τάρτας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από συνταγές για γλυκές και αλμυρές τάρτες.

Η καλή παρασκευή τάρτας διευκολύνεται από ειδικά σκεύη και εξοπλισμό μαγειρικής που προορίζονται ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Η φόρμα της τάρτας μπορεί να είναι στρογγυλή ή ορθογώνια, ενώ καλό θα ήταν η βάση της να είναι αντικολλητική και αποσπώμενη.

ΥΛΙΚΑ:

Για τη ζύμη:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι ‘Κούλα 55%’
  • 1/2 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κουτ. του γλυκού νερό
  • λίγο αλάτι, για γεύση

Για την γέμιση:

  • 300 γρ. κασέρι, κομμένο σε κύβους
  • 300 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε κύβους
  • 100 γρ. μπέικον, κομμένο σε φέτες
  • 2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με λίγα λιπαρά
  • αλάτι και πιπέρι, για γεύση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τα υλικά της ζύμης, ξεκινώντας από το αλεύρι.

Φορώντας  γάντια, κάνουμε απαλό μασάζ στο μείγμα μας, πλάθοντας σταδιακά μία κολλώδης ζύμη σε σφαιρικό σχήμα.

Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Παράλληλα, σε ένα πλατύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον, μέχρι να ψηθεί και από τις δύο πλευρές.

Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα τυριά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά και αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με τα αβγά.

Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180⁰C και βουτυρώνουμε ελαφρά μία φόρμα για τάρτα.

Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε σιγά σιγά τη ζύμη, σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο. Πιέζουμε με τον πλάστη, μέχρι να δημιουργηθεί ένα χοντρό φύλλο πάχους περίπου ενός εκατοστού.

Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, μέχρι να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της.

Προσθέτουμε τη γέμιση, απλώνοντας την ομοιόμορφα.

Σκεπάζουμε την τάρτα με μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Ανοίγουμε το φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.

Καλή σας όρεξη