Αλμυρή τάρτα για όλη την οικογένεια

Η τάρτα είναι αρτοποίημα που περιλαμβάνει μία βάση από ζύμη ζαχαροπλαστικής γεμισμένη με κρέμα που μπορεί να είναι ζαχαροπλαστικής, σοκολάτας, μαρέγκα, λεμόνι ή άλλου είδους γαρνιρισμένο με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή φοντάν ζαχαροπλαστικής. Αποτελεί δημοφιλέστατο κέρασμα και εναλλακτικά σερβίρετε με μία ποικιλία από ταρτάκια, δηλαδή μινιατούρες τάρτας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από συνταγές για γλυκές και αλμυρές τάρτες.

Η καλή παρασκευή τάρτας διευκολύνεται από ειδικά σκεύη και εξοπλισμό μαγειρικής που προορίζονται ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Η φόρμα της τάρτας μπορεί να είναι στρογγυλή ή ορθογώνια, ενώ καλό θα ήταν η βάση της να είναι αντικολλητική και αποσπώμενη.

ΥΛΙΚΑ:

Για τη ζύμη:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι ‘Κούλα 55%’
  • 1/2 κουτ. του γλυκού baking powder
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κουτ. του γλυκού νερό
  • λίγο αλάτι, για γεύση

Για την γέμιση:

  • 300 γρ. κασέρι, κομμένο σε κύβους
  • 300 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε κύβους
  • 100 γρ. μπέικον, κομμένο σε φέτες
  • 2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με λίγα λιπαρά
  • αλάτι και πιπέρι, για γεύση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τα υλικά της ζύμης, ξεκινώντας από το αλεύρι.
  • Φορώντας  γάντια, κάνουμε απαλό μασάζ στο μείγμα μας, πλάθοντας σταδιακά μία κολλώδης ζύμη σε σφαιρικό σχήμα.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Παράλληλα, σε ένα πλατύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον, μέχρι να ψηθεί και από τις δύο πλευρές.
  • Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα τυριά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά και αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με τα αβγά.
  • Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180⁰C και βουτυρώνουμε ελαφρά μία φόρμα για τάρτα.
  • Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε σιγά σιγά τη ζύμη, σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο.
  • Πιέζουμε με τον πλάστη, μέχρι να δημιουργηθεί ένα χοντρό φύλλο πάχους περίπου ενός εκατοστού.
  • Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, μέχρι να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση, απλώνοντας την ομοιόμορφα.
  • Σκεπάζουμε την τάρτα με μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
  • Ανοίγουμε το φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.

Καλή σας όρεξη.