Η βρώμη διατροφικά είναι ένας μικρός θησαυρός. Μέσα στo πλαίσιο μίας ισορροπημένης, ποικίλης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής η βρώμη είναι κυρίαρχη.
Είναι πλούσια πηγή σιδήρου, ασβεστίου, βιταμινών και διαλυτών φυτικών ινών Β-γλυκάνης που συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης περιέχει και άλλα στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να ανακουφίσουν απο τη δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Αν η βρώμη σας φαίνεται αδιάφορη ή αναζητάτε προτάσεις χρήσης ώστε να την εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο, σας δίνουμε κάποιες προτάσεις που συνδυάζουν την γεύση με την ευκολία.
Μην ξεχνάτε οτι την βρώμη μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Μπορείτε να την βάλετε σε μπιφτέκια, κέικ, μπισκότα ή να την απολαύσετε απλά με γάλα και γιαούρτι στο πρωινό σας.
Παστέλι με βρώμη, μέλι και ελαιόλαδο
Ένα αλλιώτικο παστέλι με υπέροχο τραγανό αποτέλεσμα που θα γίνει το αγαπημένο σας σνακ.
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρμ. νιφάδες βρώμης
- 40 γρμ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
- 90 γρμ. μέλι
- 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
- 1 κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους ή σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180⁰C.
- Στο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το μέλι, το ελαιόλαδο και τον χυμό του πορτοκαλιού μέχρι να πάρουν μια βράση.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε την βρώμη και ανακατεύουμε καλά.
- Στρώνουμε το μείγμα σε ένα μικρό ταψί σε λεπτή στρώση,
- Ψήνουμε στους 160⁰C για περίπου 20 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και τεμαχίζουμε σε τετράγωνα κομμάτια για να τα αποθηκεύσουμε.
Ομελέτα με βρώμη, πάπρικα και κατσικίσιο τυρί
ΥΛΙΚΑ
- 10 γρμ. νιφάδες βρώμης
- 50 ml. γάλα
- 2 αυγά
- 50 γρμ. κατσικίσιο τυρί
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
- πάπρικα
- ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπωλ ρίχνουμε την βρώμη, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5 λεπτά στην άκρη.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, μόνο το πράσινο μέρος.
- Προσθέτουμε στο μείγμα βρώμης τα αυγά, την πάπρικα και τα ανακατεύουμε να γίνουν ένα μείγμα.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε το μείγμα.
- Δεν ανακατεύουμε καθόλου, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε την ομελέτα να σιγοψηθεί περίπου 7-8 λεπτά.
- Στα 4 λεπτά προσθέτουμε το τυρί σε κυβάκια.
- Όταν η ομελέτα δείχνει ψημένη στην επιφάνεια την βγάζουμε.
Τρουφάκια με βρώμη και εσπρέσσο
ΥΛΙΚΑ
- 50 γρμ. μπισκότα βουτύρου
- 100 γρμ. νιφάδες βρώμης
- 100 ml. εσπρέσσο
- 4 χουρμάδες ή δαμάσκηνα αποξηραμένα
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας λικέρ της αρεσκείας σας
- 1 κουταλια της σούπας βούτυρο
- Ελάχιστη κανέλα, προαιρετικά
- Κακάο άγλυκο, για την επικάλυψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και ψιλοκόβουμε τα φρούτα.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένα σφιχτό μείγμα.
- Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Πλάθουμε τρουφάκια και τα τυλίγουμε με κακάο.
- Διατηρούμε τα τρουφάκια σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.
Καλή σας όρεξη.