Έξυπνες συμβουλές για γρήγορο μαγείρεμα οσπρίων

Το μυστικό της επιτυχίας κάθε φαγητού είναι η σωστή προετοιμασία. Ιδιαίτερα τα όσπρια, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, χρειάζονται προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ. Οι συμβουλές που ακολουθούν είναι σίγουρο πως θα σας φανούν χρήσιμες.

1. Μην ανακατεύετε διαφορετικά είδη οσπρίων στην ίδια κατσαρόλα. Ο χρόνος μαγειρέματός τους μπορεί να διαφέρει.

2. Καλό είναι καθαρίζετε και να ξεπλένετε προσεκτικά τα όσπρια πριν το μαγείρεμα, ώστε να απομακρυνθούν μικρές πετρούλες ή άλλες ίνες, ειδικά αν τα αγοράσατε χύμα κι όχι συσκευασμένα.

3. Τα περισσότερα όσπρια πρέπει να ενυδατωθούν πριν το μαγείρεμα. Είναι το γνωστό μας «μούλιασμα». Τα βάζετε από το προηγούμενο βράδυ σε μια κατσαρόλα με νερό και, αν θέλετε, προσθέτετε μαγειρική σόδα, φροντίζοντας να τα ξεπλύνετε καλά πριν τα μαγειρέψετε.Να έχετε κατά νου όμως, πως η μαγειρική σόδα βοηθά τα όσπρια να βράσουν πιο γρήγορα και να γίνουν πιο εύπεπτα. Καταστρέφει ωστόσο τη βιταμίνη Β1 που χρειάζεται το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.

4. Αν κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος κάποια όσπρια ανέβουν στην επιφάνεια, καλό είναι να τα πετάξετε γιατί ίσως είναι κούφια.

5. Αν πέσει παραπάνω αλάτι στα όσπρια, βάλτε μια πατάτα στο φαγητό μέχρι να βράσει. Αυτή θα απορροφήσει το περισσό αλάτι και εσείς μετά απλώς θα την πετάξετε!

6. Αλλάζοντας συχνά νερό στα όσπρια, χάνουμε μέρος των θρεπτικών συστατικών τους, ενώ, αν τα ξαφρίζουμε, πετάμε μαζί και λίγες από τις πρωτεΐνες τους.

7. Καλό είναι να μαγειρεύετε τα όσπρια όταν είναι ακόμα φρέσκα .Όσο πιο πολύ “κάθονται” στο ντουλάπι σας, τόσο πιο δύσκολα βράζουν.

8. Καλό είναι να διατηρείτε τα όσπρια σε ξηρό και δροσερό μέρος μέσα σε πάνινες σακούλες, ώστε να μπορούν να αναπνέουν.

9. Η φακή, η φάβα και τα μαυρομάτικα φασόλια δεν χρειάζονται μούλιασμα.

10. Αν ξεχάσετε το μούλιασμα ή δεν προλαβαίνετε, βράζετε τα όσπρια για 5 λεπτά και τα αφήνετε σε καυτό νερό για 1 ώρα. Έπειτα στραγγίξτε τα και μαγειρέψτε τα κανονικά.

11. Σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσετε νερό στο μαγείρεμα, φροντίστε να είναι ζεστό για να μη διακοπεί ο βρασμός.

12. Για μαγείρεμα στο φούρνο, βράζετε πρώτα τα όσπρια μόνα τους και μετά τα ψήνετε στο φούρνο με τα υπόλοιπα υλικά.

13. Τα κουκιά τρώγονται μαγειρεμένα χλωρά ή ξερά. Για να δοκιμάσετε ξερά κουκιά: τα μουλιάζετε από το βραδύ, αφαιρείτε το μαύρο μάτι στην κορυφή, τα βράζετε για 1 ώρα περίπου, τα στραγγίζετε και τα μαγειρεύετε ανάλογα με τη συνταγή σας.