Ένα superfood ρυζότο

Το ρύζι είναι μια εύκολη και βολική λύση για την καθημερινότητα, ειδικά για όσους ακολουθούν τη χορτοφαγία ή τον vegan τρόπο ζωής και διατροφής, αλλά χρειάζεται και συνοδεία για να αποκτήσει γεύση και μεγαλύτερη θρεπτική αξία ένα πιάτο. Γι’ αυτό φροντίζουμε να το συνδυάζουμε με υλικά που του ταιριάζουν και δίνουν ιδιαίτερη γεύση.

Σε αυτήν εδώ τη συνταγή συνδυάζουμε το ρύζι που είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το αντιοξειδωτικό κεχρί που μας χαρίζει πρωτεΐνη, την κινόα και τις φακές που είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη, με λαχανικά και ένα υπέροχο ντρέσινγκ με ταχίνι που μας χαρίζει καλά λιπαρά.

ΥΛΙΚΑ:

  • ½ φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
  • ½ φλιτζάνι κινόα
  • ½ φλιτζάνι κεχρί
  • ½ φλιτζάνι φακές
  • 200 γρ. μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
  • 1 φλιτζάνι σπανάκι
  • 100 γρ. λιαστές ντομάτες
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 5-6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το ντρέσινγκ:

  • 4 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή μπαλσάμικο με γεύση φρούτων

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Γεμίζουμε ένα μπολ νερό και μουλιάζουμε το ρύζι, την κινόα, το κεχρί και τις φακές για 8 ώρες (ή όλο το βράδυ) κι έπειτα ξεπλένουμε. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο  και ρίχνουμε μέσα το ρύζι, την κινόα, το κεχρί και τις φακές, προσθέτοντας 5-6 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά.

Πλένουμε καλά το μπρόκολο και το βράζουμε στον ατμό για 3-4 λεπτά ώστε να μη χάσει τα θρεπτικά συστατικά του και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Πλένουμε το σπανάκι και  το προσθέτουμε κι αυτό και τέλος ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις βάζουμε μέσα. Αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε.

Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ, αναμειγνύοντας σε ένα μικρό μπολ τη μουστάρδα, το ταχίνι, το ελαιόλαδο και το σιρόπι αγαύης ή το μπαλσάμικο, με λίγο αλάτι και πιπέρι, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Σερβίρουμε το ρύζι με τα λαχανικά και περιχύνουμε λίγο ντρέσινγκ για έξτρα νοστιμιά.

Καλή σας όρεξη.