15 οφέλη του σουσαμιού για την υγεία

Οι σπόροι του σουσαμιού είναι μικροσκοπικοί και πλούσιοι σε λάδι, οι οποίοι αναπτύσσονται σε λοβούς του φυτού Sesamum Indicum. Ο φλοιός τους έχει μια χρυσή-καφετιά χροιά ενώ οι αποφλοιωμένοι σπόροι έχουν ένα υπόλευκο χρώμα, αλλά καφετίζουν όταν ψήνονται. Οι σπόροι του σουσαμιού έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και έχουν χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική για χιλιάδες χρόνια για την καταπολέμηση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αρθρίτιδας. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα που μπορείτε να καταναλώσετε είναι μια μικρή χούφτα ημερησίως. 15 από τα οφέλη του σουσαμιού είναι τα παρακάτω.

1.Καλή πηγή φυτικών ινών

Τρεις κουταλιές της σούπας σπόρους σουσαμιού (30 γραμμάρια) παρέχουν 3,5 γραμμάρια ίνας, το οποίο είναι το 12% της ΕΑΚ. Οι ίνες είναι γνωστές για την υποστήριξη της πεπτικής υγείας, για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

2.Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση σπόρων σουσαμιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα πολυακόρεστα (41%) και μονοακόρεστα (39%) λιπαρά που περιέχονται στο σουσάμι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Επιπλέον οι σπόροι του σουσαμιού περιέχουν δύο τύπους φυτικών ενώσεων – λιγνάνες και φυτοστερόλες- που έχουν επιπτώσεις στη μείωση της χοληστερόλης.

3.Θρεπτική πηγή φυτικών πρωτεϊνών   

Οι αποφλοιωμένοι σπόροι σουσαμιού αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία, καθώς βοηθά σε όλα, από την κατασκευή των μυών του σώματος έως και των ορμονών.

4.Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η υψηλή περιεκτικότητα του σουσαμιού σε μαγνήσιο, μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, οι λιγνάνες, η βιταμίνη Ε και τα άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχει, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

5.Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών

Οι σπόροι του σησαμιού – τόσο οι ένφλοιοι όσο και οι αποφλοιωμένοι- είναι πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο που ενισχύουν την υγεία των οστών. Ωστόσο, για να βελτιωθεί η απορρόφηση αυτών των μετάλλων από τον οργανισμό, συνίσταται το ψήσιμο ή το μούλιασμα των σπόρων του σουσαμιού.

6.Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές

Τα αποτελέσματα από κάποιες προκαταρτικές έρευνες υποδηλώνουν ότι οι σπόροι σησαμιού καθώς και τα έλαιά τους μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έναντι του καρκίνου, της παχυσαρκίας και της νεφροπάθειες.

7.Καλή πηγή βιταμινών Β

Το σουσάμι είναι μια καλή πηγή θειαμίνης (Β1), νιασίνης (Β3) και βιταμίνης Β6 οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή κυτταρική λειτουργία και το μεταβολισμό του ατόμου.

8.Μπορεί να βοηθήσει στον σχηματισμό κυττάρων του αίματος

Το σησάμι περιέχει σίδηρο (βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια), χαλκό (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης) και βιταμίνη Β6 ( βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης). Η απορρόφηση αυτών των μετάλλων αυξάνεται όταν ψήσουμε ή μουλιάσουμε το σουσάμι.

9.Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, μπορούν να υποστηρίξουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

10.Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά 

Οι λιγνάνες στο σουσάμι λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες- μια χημική αντίδραση που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και να αυξήσει των κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων.

11.Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το σουσάμι είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Ε.

12.Μπορεί να απαλύνει τον πόνο του αρθριτικού γονάτου

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη αιτία του πόνου στις αρθρώσεις και συχνά επηρεάζει τα γόνατα. Η σισαμίνη, μια ένωση στο σουσάμι που έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, μπορεί να βοηθήσει ση μείωση του πόνου των αρθρώσεων και να υποστηρίξει την κινητικότητα στην αρθρίτιδα του γόνατος.

13.Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του θυρεοειδούς

Όπως προαναφέρθηκε το σησάμι είναι μια καλή πηγή σιδήρου, χαλκού ψευδαργύρου, βιταμίνης Β6 καθώς και σεληνίου τα οποία υποστηρίζουν την παραγωγή θυρεοειδιτιδών ορμονών και βοηθούν στην υγεία του θυρεοειδούς.

14.Μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία των ορμονών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Τα φυτοοιστρογόνα (ενώσεις των φυτών που είναι παρόμοια με την ορμόνη οιστρογόνο), που περιέχονται στο σουσάμι μπορούν να ωφελήσουν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού.

15.Είναι εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας

Οι σπόροι σησαμιού μπορούν να δώσουν μια γεύση καρύδας σε πολλά πιάτα. Για να βελτιωθεί η γεύση και η θρεπτική απορρόφηση του σουσαμιού το ψήνουμε στους 180  ̊C για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας περιοδικά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε σουσάμι στις πατάτες, σε μπρόκολο στον ατμό, στα δημητριακά πρωινού, σε ψωμί και muffins, σε γιαούρτι, smoothies, σαλάτες, σάλτσα ντομάτας. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βούτυρο σουσαμιού, γνωστό ως ταχίνι, αντί για μέλι ή μαρμελάδα.

Εν κατακλείδι, οι σπόροι σουσαμιού είναι μια καλή πηγή λιπών, πρωτεϊνών, βιταμινών Β, μετάλλων, ινών , αντιοξειδωτικών και άλλων ευεργετικών φυτικών ενώσεων. Τρώγοντας τακτικά σημαντικές μερίδες σουσαμιού μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα το σακχάρου στο αίμα, να καταπολεμήσετε την αρθρίτιδα, και να μειώσετε την χοληστερόλη.