Όσπρια : Μπορούν να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς;

Μια πρόσφατη ανασκόπηση και μετά-ανάλυση επικεντρώνεται στον ρόλο των όσπριων στην υγεία της καρδιάς. Λαμβάνοντας δεδομένα από πολλαπλές μελέτες και προηγούμενες αναλύσεις, οι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα όσπρια μπορεί να ωφελήσουν στην υγεία της καρδιάς αλλά ότι τα στοιχεία δεν είναι συντριπτικά.

Είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει έναν κεντρικό ρόλο στην υγεία. Αφενός είναι γνωστό ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος αυξάνει τον κίνδυνο επιπτώσεων στην υγεία.

Αφετέρου, μια  ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων.

Ωστόσο, το συμπέρασμα ότι μεμονωμένες τροφές μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους της υγείας μας σε συγκεκριμένες συνθήκες, είναι δυστυχώς δύσκολο να αναχθεί.

Οι συγγραφείς μια πρόσφατης έκθεσης στο American Society of Nutrition, ήθελαν να καταλάβουν πώς τα όσπρια, τα οποία περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα μπιζέλια και τις φακές, επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, επικεντρώθηκαν στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Το CVD περιλαμβάνει τη στεφανιαία νόσο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το  εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, διερεύνησαν την κατανάλωση οσπρίων σε σχέση με τον διαβήτη, την υπέρταση και την παχυσαρκία.

Γιατί τα όσπρια;

Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά περιέχουν μικρή ποσότητα λίπους και ζάχαρης. Λόγω αυτού, όπως εξηγούν οι συντάκτες της τρέχουσας μελέτης:

«Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η Καναδική Καρδιοαγγειακή Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία ενθαρρύνουν τα διαιτητικά πρότυπα που δίνουν έμφαση στην πρόσληψη των οσπρίων» για τη μείωση των επιπέδων χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL ή κακής) χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη διαχείριση του διαβήτη.

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη ανέθεσε σειρά συστηματικών ανασκοπήσεων και μετά-αναλύσεων. Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, ελπίζουν να εκσυγχρονίσουν τις τρέχουσες συστάσεις σχετικά με το ρόλο των όσπριων στην πρόληψη και τη θεραπεία καρδιομεταβολικών ασθενειών.

Στην τρέχουσα ανασκόπηση, οι συγγραφείς συνέκριναν δεδομένα σχετικά με άτομα με τη χαμηλότερη και υψηλότερη πρόσληψη οσπρίων. Διαπιστώθηκε ότι “οι διαιτητικοί παλμοί με ή χωρίς άλλα όσπρια συσχετίστηκαν με 8%, 10%, 9% και 13% μείωση της καρδιακής νόσου, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας αντίστοιχα”.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης οσπρίων και της εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου, διαβήτη ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρομοίως, δεν διαπίστωσαν σχέση μεταξύ των όσπριων και της θνησιμότητας από CVD, στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν και η ομάδα εντόπισε μια θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υψηλότερων ποσοτήτων όσπριων και του μειωμένου κινδύνου ορισμένων καρδιαγγειακών παραμέτρων, τα συμπεράσματα των συγγραφέων παραμένουν σχετικά μειωμένα. Γράφουν:

” Η συνολική βεβαιότητα των στοιχείων χαρακτηρίστηκε ως« χαμηλή »για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και« πολύ χαμηλή »για όλα τα άλλα αποτελέσματα».

“Οι τρέχουσες αποδείξεις δείχνουν ότι οι διαιτητικοί παλμοί με ή χωρίς άλλα όσπρια σχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης CVD,  μειωμένη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, μειωμένη υπέρταση και συχνότητα παχυσαρκίας με πολύ χαμηλή βεβαιότητα ».

Διατροφικές δυσκολίες

Ένα από τα πρωταρχικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες όταν διερευνούν τη διατροφή και την υγεία είναι η υπολειπόμενη σύγχυση. Για παράδειγμα, εάν κάποιος τρώει περισσότερα όσπρια από τον μέσο όρο, μπορεί επίσης να τρώει περισσότερα λαχανικά γενικά. Αντίθετα, κάποιος που τρώει λίγα όσπρια μπορεί να τρώει λιγότερα φρούτα και λαχανικά συνολικά.

Αν συμβαίνει αυτό, είναι δύσκολο να αποτιμηθούν τυχόν μετρούμενα οφέλη στα όσπρια, συγκεκριμένα. Μπορεί απλώς να οφείλεται στην αύξηση της συνολικής τροφής των φυτών.

Ομοίως, κάποιος που τρώει ιδιαίτερα υγιεινά μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να ασκείται. Η κατανόηση του εάν το όσπριο, τα γενικά διατροφικά πρότυπα ή όλος ο τρόπος ζωής επηρεάζει οποιοδήποτε δεδομένο αποτέλεσμα υγείας παραμένει αδύνατο.

Ένα άλλο πρόβλημα επικεντρώνεται στην αυτορρύθμιση της πρόσληψης τροφής. Η ανθρώπινη μνήμη, όσο εντυπωσιακή και να είναι, μπορεί να κάνει λάθη. Μια έρευνα σε αυτό το θέμα δηλώνει ότι οι αυτοαναφορές της πρόσληψης τροφής “είναι τόσο κακές ώστε είναι εντελώς απαράδεκτες για επιστημονική έρευνα”.

Οι μελέτες προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την επίδραση αυτών των παραγόντων, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο. Όπως εξηγούν οι συγγραφείς, “Παρά τη συμπερίληψη πολλών μεγάλων, υψηλής ποιότητας κοόρτων, η αδυναμία να αποφευχθεί η υπολειπόμενη σύγχυση είναι ένας περιορισμός εγγενής σε όλες τις μελέτες παρατήρησης”.

Παρά τις δυσκολίες, συνολικά, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η αύξηση της πρόσληψης οσπρίων μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία.

“Τρώμε λιγότερο από μία μερίδα οσπρίων την ημέρα, κατά μέσο όρο. Απλά προσθέτοντας περισσότερα φασόλια στα πιάτα μας, θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και την μείωση της αρτηριακής πίεσης”.

Αν και όσοι μελετούν τη διατροφή και τις νόσους αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η γραμμή έρευνας. Επί του παρόντος,1 στους 4 θανάτους  σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Εάν μια απλή αλλαγή στη διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ακόμη και σε μικρό ποσό, αυτό μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στο επίπεδο πληθυσμού.