Όσπρια και αειφόρος ανάπτυξη

Η καλλιέργεια οσπρίων όπως φασόλια, φακή, αρακά και ρεβίθια είναι ένας ιδανικός τρόπος γι α τους αγρότες, για να παράγουν θρεπτικά και υγιεινά προϊόντα ενώ μειώνουν την καταπόνηση του περιβάλλοντος.

Οι παραγωγοί σήμερα βοηθούν στη θρέψη περίπου 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ενώ μέχρι το 2050 θα είναι 9 δις. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού, οι αγρότες αντιμετωπίζουν την τεράστια πρόκληση να παραγάγουν περισσότερο φαγητό σε συνδυασμό με το λιγότερο ‘κακό’ στο περιβάλλον.

Εκατομμύρια χρόνια πριν, οι αγρότες έμαθαν ότι τα όσπρια παρέχουν μοναδικά προνόμια στο έδαφος. Σήμερα θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι τα όσπρια είναι μια τροφή με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την αγροτική καλλιέργεια , σε μεγάλο ποσοστό, προέρχονται από αζωτούχα λιπάσματα.

Οι απαιτήσεις των οσπρίων σε λίπασμα είναι πολύ μικρές διότι εκμεταλλεύονται τα βακτήρια του εδάφους τα οποία μετατρέπουν το άζωτο του αέρα σε λίπασμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα σπαρτά. Αυτό συνεπάγεται ότι οι αγρότες πρέπει να χρησιμοποιήσουν λίγο έως καθόλου αζωτούχο λίπασμα για τις καλλιέργειες των οσπρίων.

Τα όσπρια είναι μια πολύ αποδοτική πηγή πρωτεϊνών όσων αφορά την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν για να αναπτυχθούν, αφού χρησιμοποιούν το 1/2 με 1/10 της ποσότητας του νερού που χρειάζονται άλλα πηγές πρωτεϊνών για να αναπτυχθούν. Επίσης πολλές καλλιέργειες οσπρίων μπορούν να προσαρμοστούν σε ξηρό, υγρό, κρύο ή ζεστό περιβάλλον  λόγω της μικρής ποσότητας νερού που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Όσπρια όπως η φακή και τα μπιζέλια εξάγουν νερό από μικρό βάθος, αφήνοντας περισσότερο νερό βαθιά στο έδαφος για την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς. Αυτό αυξάνει την απόδοση χρήσης νερού για την εναλλαγή καλλιεργειών.

Οι θρεπτικές ουσίες των οσπρίων δεν κάνουν καλό μόνο στους ανθρώπους αλλά και στο έδαφος. Παράγουν διαφορετικές ενώσεις από τις οποίες τρέφονται οι μικροοργανισμοί  του εδάφους. Αυτή η διαδικασία βελτιώνει την απόδοση του εδάφους από την οποία ωφελούνται άλλες σοδειές οι οποίες αναπτύσσονται σε εναλλασσόμενη καλλιέργεια με τα όσπρια. Σπαρτά όπως το σιτάρι συνήθως αναπτύσσονται καλύτερα όταν φυτευτούν μετά από μια σοδειά οσπρίων.

Τα όσπρια επίσης ωφελούν και τους ίδιους τους παραγωγούς.  Η γεωργία είναι η κύρια πηγή εσόδων για το 70% των φτωχών του κόσμου.  Η καλλιέργεια οσπρίων βοηθά τους παραγωγούς στο εισόδημά τους και στην κάλυψη των αναγκών των οικογενειών τους. Αυτό είναι ειδικότερα σημαντικό σε αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου όπου η παραγωγή των οσπρίων γίνεται πρωτίστως από γυναίκες.