Το λάδι σησαμιού και ρυζιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την χοληστερόλη

Οι άνθρωποι που μαγείρεψαν με ένα μείγμα από λάδι σησαμιού και πίτουρου ρυζιού είδαν σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης και βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαγείρεμα σε συνδυασμό με αυτά τα έλαια με διάφορους τρόπους, λειτούργησε σχεδόν όσο και ένα συνήθως συνταγογραφούμενο φάρμακο υψηλής αρτηριακής πίεσης και ότι η χρήση του μείγματος λαδιού με φάρμακα απέδωσε ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το έλαιο πίτουρου ρυζιού, όπως το σησαμέλαιο, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και φαίνεται να βελτιώνει το προφίλ χοληστερόλης ενός ασθενούς, δήλωσε ερευνητής στο Τμήμα Καρδιαγγειακών Νόσων του Νοσοκομείου Chikushi του Πανεπιστημίου Fukuoka. Chikushino, Ιαπωνία. “Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με άλλους τρόπους, όπως να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο για λιγότερο υγιεινά έλαια και λίπη στη διατροφή.”

Η μελέτη 60 ημερών στο Νέο Δελχί της Ινδίας, χώρισε 300 άτομα με ήπια έως μέτρια υψηλή αρτηριακή πίεση σε τρεις ομάδες. Μία ομάδα υποβλήθηκε σε θεραπεία με ένα φάρμακο μείωσης της αρτηριακής πίεσης που χρησιμοποιείται συνήθως, το οποίο ονομάζεται αποκλειστής διαύλων ασβεστίου (νιφεδιπίνη). Στη δεύτερη ομάδα δόθηκε το μείγμα λαδιού και τους είπαν να χρησιμοποιούν περίπου μια ουγγιά κάθε μέρα στα γεύματά τους.

Η τελική ομάδα έλαβε τον νιφεδιπίνη και το μείγμα ελαίου.

Και οι τρεις ομάδες, με περίπου ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών, μέση ηλικία 57 ετών, είδαν πτώση στη συστολική αρτηριακή τους πίεση. Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι ο πρώτος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και μετρά τη δύναμη του αίματος στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν η καρδιά χτυπά.

Η συστολική αρτηριακή πίεση έπεσε κατά μέσο όρο 14 βαθμούς για εκείνους που χρησιμοποίησαν μόνο το μείγμα λαδιού και 16 βαθμούς για εκείνους που έλαβαν τα φάρμακα. Όσοι χρησιμοποίησαν και τα δύο σημείωσαν πτώση 36 βαθμών.

Η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε επίσης σημαντικά: 11 βαθμούς για όσους κατανάλωσαν το λάδι, 12 για εκείνους που έλαβαν φάρμακα και 24 για αυτούς που χρησιμοποίησαν και τα δύο. Η διαστολική αρτηριακή πίεση είναι ο χαμηλότερος αριθμός σε μια ένδειξη πίεσης του αίματος που μετρά τη δύναμη του αίματος στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν η καρδιά σας βρίσκεται σε ηρεμία μεταξύ των κτύπων.

Όσον αφορά τη χοληστερόλη, όσοι χρησιμοποιούσαν τα έλαια σημείωσαν πτώση 26% στην LDL («κακή» χοληστερόλη) και αύξηση 9,5% στην HDL («καλή» χοληστερόλη), ενώ δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στη χοληστερόλη για τους ασθενείς που χρησιμοποίησαν μόνο νιφεδιπίνη. Εκείνοι που έλαβαν νιφεδιπίνη και έλαια είχαν πτώση 27% στα επίπεδα LDL και αύξηση κατά 10,9% στην HDL.

Τα υγιέστερα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, όπως η σησαμίνη, η σησαμόλη και η ορυζανόλη,  στα μίγματα ελαίων μπορεί να είναι υπεύθυνα για αυτά τα αποτελέσματα, δήλωσε ο ερευνητής. Αυτά τα αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα έλαια, είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ολική χοληστερόλη σε προηγούμενες μελέτες.

Απαιτούνται επιπλέον μελέτες για να καθοριστεί εάν το μείγμα λαδιού είναι τόσο ευεργετικό όσο φαίνεται. Ο συνδυασμός έγινε ειδικά για αυτήν τη μελέτη και δεν υπάρχουν σχέδια για εμπορική διάθεσή του, δήλωσε ο ερευνητής. Η ανάμειξη αυτών των λαδιών στο σπίτι δεν θα προκαλούσε απαραίτητα αυτά τα αποτελέσματα.

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους και πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους πριν δοκιμάσουν οποιοδήποτε προϊόν που μπορεί να αλλάξει την αρτηριακή τους πίεση για να διασφαλίσει ότι παρακολουθούνται σωστά.